Kotlety mielone pieczone
Kotlety mielone to tradycja weekendowych obiadów w niejednym polskim domu. Każda gospodyni ma swój sposób, ale to zazwyczaj od babci możemy się uczyć doskonałego sposoby na kotlety. Sprawdzony przepis polecamy z bloga "Obiad Gotowy".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
- 400 g mięsa wołowego (łopatka, karkówka)
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 0,5 szklanki kaszy manny
- ok. 0,5 szklanki mleka
- sól i pieprz
- szczypta majeranku
- szczypta curry
- szczypta słodkiej papryki
- 3 suszone pomidory
- mąką do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
Cebulę obrać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, zmielić razem z pomidorami i cebulą. Do mięsa dodać jajka, kaszę mannę, przyprawy, wymieszać. Wlać mleko i wyrobić ręką. Z masy mięsnej nabierać łyżką kawałki, obtaczać z mące i formować kotlety. Nagrzać piekarnik do 170 stopni C (dolna grzałka). W głębokiej patelni (najlepiej żeliwnej) rozgrzać olej (ok 0,5 cm), wyłożyć kotlety, smażyć z obu stron na brązowy kolor. Po usmażeniu kotlety wyłożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć, wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut. Podawać według uznania - z ziemniakami, kaszą, surówką.
Zobacz także: rogaliki z waniliowym serkiem - proste i idealna na podwieczorek
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze