Trwa ładowanie...
d2iwk6v
d2iwk6v
x-news/RUPTLY

Kotlety mielone pieczone

Przepis

Kotlety mielone to tradycja weekendowych obiadów w niejednym polskim domu. Każda gospodyni ma swój sposób, ale to zazwyczaj od babci możemy się uczyć doskonałego sposoby na kotlety. Sprawdzony przepis polecamy z bloga "Obiad Gotowy".

3.5
(35 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Kotlety mielone pieczone
www.obiadgotowy.blogspot.pl
Składniki
  • 500 g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
  • 400 g mięsa wołowego (łopatka, karkówka)
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki kaszy manny
  • ok. 0,5 szklanki mleka
  • sól i pieprz
  • szczypta majeranku
  • szczypta curry
  • szczypta słodkiej papryki
  • 3 suszone pomidory
  • mąką do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia
Przepis

Cebulę obrać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, zmielić razem z pomidorami i cebulą. Do mięsa dodać jajka, kaszę mannę, przyprawy, wymieszać. Wlać mleko i wyrobić ręką. Z masy mięsnej nabierać łyżką kawałki, obtaczać z mące i formować kotlety. Nagrzać piekarnik do 170 stopni C (dolna grzałka). W głębokiej patelni (najlepiej żeliwnej) rozgrzać olej (ok 0,5 cm), wyłożyć kotlety, smażyć z obu stron na brązowy kolor. Po usmażeniu kotlety wyłożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć, wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut. Podawać według uznania - z ziemniakami, kaszą, surówką.
Zobacz także: rogaliki z waniliowym serkiem - proste i idealna na podwieczorek

Kotlety mielone pieczone
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

100
34
Share
d2iwk6v
d2iwk6v
d2iwk6v
d2iwk6v
d2iwk6v