WAŻNE
TERAZ

Zełenski zgodził się na wybory, ale ma warunek

Pieczeń huzarska. Zapomniany specjał polskiej kuchni

Przepis na taką pieczeń znajdziemy w każdej chyba przedwojennej książce kulinarnej. Pieczeń doskonale prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej smakuje. Przepis odtworzyła Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens".

Pieczeń huzarska. Zapomniany specjał polskiej kuchniPieczeń huzarska. Zapomniany specjał polskiej kuchni
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1,5-2 kg mięsa zrazowego
  • 2-3 cebule
  • 1 ususzona bułka pszenna lub kilka łyżek bułki tartej
  • smalec do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szkl bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mąki
  • 50 ml octu lub sok z cytryny
  • kilka łyżek spirytusu lub wódki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku

Przepis

Kawałek mięsa na pieczeń oczyścić z błon, przewiązać w paru miejscach nitką by zachowało kształt. Mocno zbić i oblać gorącym octem, ewentualnie jeśli przeszkadza nam smak octu - sokiem z cytryny. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem, można też obłożyć plastrami cebuli i odstawić na noc do lodówki do skruszenia obracając 2-3 razy. Następnego dnia mięso obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną smalcu. W trakcie smażenia dodać również przekrojoną na pół cebulę obraną tylko z zewnętrznej łupiny.

Przepis

Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Obsmażoną pieczeń wraz z cebulą przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać sosem z patelni i niewielką ilością bulionu warzywnego, dodać sól, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe i dusić pod przykryciem ok. 2 godziny kilka razy polewając wierzch pieczeni sosem.

Przepis

Gdyby mięso było twardawe, można podlać dodatkowo kilkoma łyżkami spirytusu lub wódki zmieszanego z odrobiną wody i jeszcze poddusić. W trakcie pieczenia mięsa staramy się nie nakłuwać i nie obracać zbyt często. Gdy upieczone, odstawić do ostygnięcia.

Przepis

Mięso zamiast do piekarnika można również w identycznym sosie dusić w garnku o grubym dnie na niewielkim ogniu ok. 2 godz.

Przepis

Na następny dzień lub po ostygnięciu pieczeni mięso ponacinać jak najgłębiej w pasy i nadziać farszem przygotowanym w następujący sposób.

Przepis

2 cebule sparzyć i zetrzeć na tarce lub rozdrobnić blenderem. Wymieszać z bułką tartą, odrobiną pieprzu, soli i łyżką masła. Gdyby masa była zbyt rzadka, by dała się nakładać, podsypać bułką tartą.

Przepis

Tak przygotowaną nadzianą pieczeń wstawić do pieca na 30-40 minut. Powstały w trakcie pieczenia sos przelać do rondelka przez sitko zagęścić 2 łyżkami mąki wymieszanej z odrobiną wody. Ciągle mieszając zagotować, aż zgęstnieje.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀