Pieczeń huzarska. Zapomniany specjał polskiej kuchni

Przepis na taką pieczeń znajdziemy w każdej chyba przedwojennej książce kulinarnej. Pieczeń doskonale prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej smakuje. Przepis odtworzyła Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens".

Pieczeń huzarska. Zapomniany specjał polskiej kuchniPieczeń huzarska. Zapomniany specjał polskiej kuchni
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1,5-2 kg mięsa zrazowego
  • 2-3 cebule
  • 1 ususzona bułka pszenna lub kilka łyżek bułki tartej
  • smalec do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szkl bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mąki
  • 50 ml octu lub sok z cytryny
  • kilka łyżek spirytusu lub wódki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku

Przepis

Kawałek mięsa na pieczeń oczyścić z błon, przewiązać w paru miejscach nitką by zachowało kształt. Mocno zbić i oblać gorącym octem, ewentualnie jeśli przeszkadza nam smak octu - sokiem z cytryny. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem, można też obłożyć plastrami cebuli i odstawić na noc do lodówki do skruszenia obracając 2-3 razy. Następnego dnia mięso obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną smalcu. W trakcie smażenia dodać również przekrojoną na pół cebulę obraną tylko z zewnętrznej łupiny.

Przepis

Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Obsmażoną pieczeń wraz z cebulą przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać sosem z patelni i niewielką ilością bulionu warzywnego, dodać sól, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe i dusić pod przykryciem ok. 2 godziny kilka razy polewając wierzch pieczeni sosem.

Przepis

Gdyby mięso było twardawe, można podlać dodatkowo kilkoma łyżkami spirytusu lub wódki zmieszanego z odrobiną wody i jeszcze poddusić. W trakcie pieczenia mięsa staramy się nie nakłuwać i nie obracać zbyt często. Gdy upieczone, odstawić do ostygnięcia.

Przepis

Mięso zamiast do piekarnika można również w identycznym sosie dusić w garnku o grubym dnie na niewielkim ogniu ok. 2 godz.

Przepis

Na następny dzień lub po ostygnięciu pieczeni mięso ponacinać jak najgłębiej w pasy i nadziać farszem przygotowanym w następujący sposób.

Przepis

2 cebule sparzyć i zetrzeć na tarce lub rozdrobnić blenderem. Wymieszać z bułką tartą, odrobiną pieprzu, soli i łyżką masła. Gdyby masa była zbyt rzadka, by dała się nakładać, podsypać bułką tartą.

Przepis

Tak przygotowaną nadzianą pieczeń wstawić do pieca na 30-40 minut. Powstały w trakcie pieczenia sos przelać do rondelka przez sitko zagęścić 2 łyżkami mąki wymieszanej z odrobiną wody. Ciągle mieszając zagotować, aż zgęstnieje.

Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie