Szynka wołowa dojrzewająca
Szynka wołowa dojrzewająca jest naprawdę bardzo smaczna. W ten sam sposób można przygotować inne mięsa. Im dłużej leży tym bardziej jest wysuszona. Musi wisieć w chłodnym i przewiewnym miejscu, w woreczku przepuszczającym powietrze. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".
Alina Jasińska
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Mięso umyć i dokładnie wklepać w nie cukier. Szynkę umieścić w pojemniku, lekko przykryć( nie szczelną pokrywką) i wstawić do lodówki. Co kilka godzin odlewać nadmiar soków.
- Po 2 dniach opłukać mięso z cukru i dodać sól, dokładnie go nacierając.Odstawić na kolejne dwa dni, nadmiar soków odlewać.
- po tym czasie czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe przyprawy, wymieszać i dokładnie natrzeć mięso.
- Umieścić szynkę w woreczku, włożyć świeże zioła i powiesić w chłodnym, przewiewnym miejscu.
- Po 6 dniach szynka jest gotowa. Oczywiście może wisieć dłużej, będzie bardziej wysuszona. Kiedy jest gotowa przechowujemy w lodówce owiniętą w papier.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl