Trwa ładowanie...
d3wjrr7

Szynka wołowa dojrzewająca

Przepis

Szynka wołowa dojrzewająca jest naprawdę bardzo smaczna. W ten sam sposób można przygotować inne mięsa. Im dłużej leży tym bardziej jest wysuszona. Musi wisieć w chłodnym i przewiewnym miejscu, w woreczku przepuszczającym powietrze. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

d3wjrr7
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Gotuj ze mną
Źródło: Gotuj ze mną
Składniki
  • 1 kg wołowiny bez kości
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki soli
  • 6 ząbków czosnku
  • po 1/2 łyżeczki pieprzu, rozmarynu, tymianku, bazylii (można wzbogacić suszone zioła gałązkami świeżych)
Przepis
  • Mięso umyć i dokładnie wklepać w nie cukier. Szynkę umieścić w pojemniku, lekko przykryć( nie szczelną pokrywką) i wstawić do lodówki. Co kilka godzin odlewać nadmiar soków.
  • Po 2 dniach opłukać mięso z cukru i dodać sól, dokładnie go nacierając.Odstawić na kolejne dwa dni, nadmiar soków odlewać.
  • po tym czasie czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe przyprawy, wymieszać i dokładnie natrzeć mięso.
  • Umieścić szynkę w woreczku, włożyć świeże zioła i powiesić w chłodnym, przewiewnym miejscu.
  • Po 6 dniach szynka jest gotowa. Oczywiście może wisieć dłużej, będzie bardziej wysuszona. Kiedy jest gotowa przechowujemy w lodówce owiniętą w papier.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Szynka wołowa dojrzewająca
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d3wjrr7
d3wjrr7
d3wjrr7
d3wjrr7
d3wjrr7
Więcej tematów
d3wjrr7