Szynka wołowa dojrzewająca
Szynka wołowa dojrzewająca jest naprawdę bardzo smaczna. W ten sam sposób można przygotować inne mięsa. Im dłużej leży tym bardziej jest wysuszona. Musi wisieć w chłodnym i przewiewnym miejscu, w woreczku przepuszczającym powietrze. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- Mięso umyć i dokładnie wklepać w nie cukier. Szynkę umieścić w pojemniku, lekko przykryć( nie szczelną pokrywką) i wstawić do lodówki. Co kilka godzin odlewać nadmiar soków.
- Po 2 dniach opłukać mięso z cukru i dodać sól, dokładnie go nacierając.Odstawić na kolejne dwa dni, nadmiar soków odlewać.
- po tym czasie czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe przyprawy, wymieszać i dokładnie natrzeć mięso.
- Umieścić szynkę w woreczku, włożyć świeże zioła i powiesić w chłodnym, przewiewnym miejscu.
- Po 6 dniach szynka jest gotowa. Oczywiście może wisieć dłużej, będzie bardziej wysuszona. Kiedy jest gotowa przechowujemy w lodówce owiniętą w papier.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze