Frykadelki wieprzowe z serem i papryką
Frykadelki to smaczna wersja kotletów z mielonego mięsa. Świetnie komponują się z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Do tego surówka z kapusty pekińskiej i obiad gotowy. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 7 |
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 10 dag sera żółtego
- 1 szt. papryki czerwonej
- 1 całe jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
- 3 łyżki bułki tartej+do panierki
- olej do smażenia
- ½ łyżeczki bazylii
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, papryka ostra
- Mięso mielone przekładam do miski, wsypuję paprykę ostrą, sól, bułką tartą, wbijam jajko, wlewam ketchup. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach, paprykę oczyszczam z nasion, kroję w drobno kostkę, Czosnek obieram, przeciskam przez praskę. Warzywa z serem przekładam do mięsa i wyrabiam masę mięsną.
- Mięso z kurczaka kroję w paseczki obtaczam w ziołach prowansalskich, Bazylii oraz soli.
- Z mięsa mielonego formuję podłużne kotlety, do środka wciskam paseczki mięsa z kurczaka.
- Następnie panieruje w bułce tartej i smażę z każdej strony na rozgrzanym oleju.
- Kotlety gotowe, podaję z ziemniakami i surówką.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze