WP

Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Przepisy tradycyjne
Podziel się

- Oryginalne pielmieni przygotowuje się z wieprzowiny. Jednak na przestrzeni wielu lat powstało wiele kombinacji. Moje ulubione pielmieni skrywają w sobie mieszankę mięsa wieprzowego i wołowego. Moja babcia ma też "swój sposób" na to, żeby farsz był aromatyczny, soczysty i wyrazisty - pisze Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne".

Składniki
  • mąka do oprószenia deski i pielmieni
  • 1 żółtko
  • 80 ml rosołu
  • Sól i pieprz do farszu
  • 1 łyżka soli
  • 200 ml ciepłej wody
  • 700 g przesianej mąki
  • 500 g wołowiny mielonej
  • 500 g wieprzowiny mielonej
Przepis

Najpierw przygotowujemy farsz: wołowinę i wieprzowiną dokładnie mieszamy ręką. Dodajemy 80 ml rosołu, wywaru warzywnego lub wreszcie zwykłej wody. Dodajemy żółtko i porządnie wszystko solimy i pieprzymy. Farsz powinien być w dotyku miękki i jednolity. Mięso powinno być dobrze połączone. Do farszu możemy też dodać połowę drobno posiekanej cebuli, mi jednak bardziej smakuje bez tego dodatku.

Przygotowujemy ciasto: mąkę mieszamy z solą i powoli dodajemy wodę o letniej temperaturze. Ciasto wyrabiamy długo - do momentu, aż swobodnie będzie odchodzić od rąk. Dobrze wyrobione ciasto jest miękkie i jednolite. W przekrojonym cieście powinna być widoczna duża ilość drobnych dziurek.

WP

Ciasto dzielę na 3 części. Te części, których nie używam zostawiam pod przykryciem. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 2 mm i szklanką odciskam kształt krążka, na które będę wykładać farsz. Ciasto nie powinno być za cienkie. Jeżeli po nałożeniu farszu i uformowaniu uszka ciasto prześwituje, to znaczy, że jest ono za cienkie i może pękać podczas gotowania.
Pielmieni układam blisko siebie na drewnianej desce oprószonej mąką. Samie pielmieni też mocno posypuję mąką. W taki sposób mogę je przechowywać w zamrażalniku nawet przez kilka miesięcy.

Aby ugotować pielmieni: nastawiam garnek z wodą i czekam, aż zacznie ona wrzeć. Wodę solę i wrzucam pielmieni. Pielmieni mieszam drewnianą łyżką. Jeżeli użyjesz metalowej, to jest spora szansa, że delikatne ciasto się rozerwie. Pielmieni są gotowe w momencie kiedy wszystkie wypłyną na wierzch i odczekasz 3 minuty. Ważne jest to, żeby pielmieni miały wystarczająco dużo swobody w garnku.
Mój ulubiony sposób podania pielmieni to takie z odrobiną śmietany, dużą dawką pieprzu i kroplą octu.

Zobacz też: pierogi z morelami według przepisu z 1910 roku

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP