Kluski z kaszy manny. Dodatek, który odmieni nudny rosół
Jeśli kasza manna dotychczas kojarzyła ci się z przedszkolnym jedzeniem, a niedzielny rosół z makaronem jajecznym, to czas na rewolucję. W kilka chwil przygotujesz pyszne kluseczki z kaszy manny, które możesz podać z aromatycznym bulionem, sosem grzybowym czy sosem ze świeżych truskawek. Pokochaj na nowo kaszę mannę!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Rodzaj diety: |
- 1 szklanka suchej kaszy manny
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- ¼ łyżeczka soli
- Ubić rózgą lub mikserem masło z jajkami na puszystą masę.
- Stopniowo dodawać jogurt grecki, a następnie posolić masę.
- Wsypać suchą kaszę mannę, wymieszać dokładnie i odstawić na kilkanaście minut, by kasza napęczniała.
- W tym czasie w dużym garnku zagotować wodę.
- Gdy woda zacznie wrzeć, za pomocą dwóch łyżek z masy formować kluski o kształcie wrzeciona, zsuwając każdy z nich bezpośrednio do wrzątku.
- Po wypłynięciu kluski gotować przez 4-5 minut, aż będą miękkie.
- Podawać jako dodatek do rosołu, na słodko lub ze zrumienioną na maśle bułką tartą.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze