Trwa ładowanie...
d3ofhbt

Kluski z kaszy manny. Dodatek, który odmieni nudny rosół

Przepis

Jeśli kasza manna dotychczas kojarzyła ci się z przedszkolnym jedzeniem, a niedzielny rosół z makaronem jajecznym, to czas na rewolucję. W kilka chwil przygotujesz pyszne kluseczki z kaszy manny, które możesz podać z aromatycznym bulionem, sosem grzybowym czy sosem ze świeżych truskawek. Pokochaj na nowo kaszę mannę!

d3ofhbt
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 szklanka suchej kaszy manny
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • ¼ łyżeczka soli
Przepis
  • Ubić rózgą lub mikserem masło z jajkami na puszystą masę.
  • Stopniowo dodawać jogurt grecki, a następnie posolić masę.
  • Wsypać suchą kaszę mannę, wymieszać dokładnie i odstawić na kilkanaście minut, by kasza napęczniała.
  • W tym czasie w dużym garnku zagotować wodę.
  • Gdy woda zacznie wrzeć, za pomocą dwóch łyżek z masy formować kluski o kształcie wrzeciona, zsuwając każdy z nich bezpośrednio do wrzątku.
  • Po wypłynięciu kluski gotować przez 4-5 minut, aż będą miękkie.
  • Podawać jako dodatek do rosołu, na słodko lub ze zrumienioną na maśle bułką tartą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kluski z kaszy manny. Dodatek, który odmieni nudny rosół
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3ofhbt
d3ofhbt
d3ofhbt
d3ofhbt
d3ofhbt
Więcej tematów
d3ofhbt