Trwa ładowanie...
d3ohh94
d3ohh94

Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

Przepis

Potrawa pochodząca z Rosji, w Polsce podawana w barach mlecznych w PRL-u. Nazwa pochodzi od karczmarza o nazwisku Pożarski, który takie kotlety podawał w swojej karczmie. Na początku miały formę zmielonego drobiowego mięsa, uformowanego na kształt udka na kostce z kurczaka
Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

4.2
(6 głosów)
Oceń:
d3ohh94
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-5

Zdjęcie
Krylowa Kuchnia
Składniki
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 1 kopiata łyżka masła
  • 2 jajka L
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
Przepis

Mięso z piersi zmielić w maszynce do mielenia. Kajzerkę namoczyć w mleku. Zieloną pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Żółtka oddzielamy od białek. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z żółtkami na gładko. Do mięsa dodajemy utarte żółtka z masłem, odciśniętą z mleka kajzerkę, posiekana pietruszkę, sól i pieprz wszystko razem dokładnie mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Następnie delikatnie wymieszać z mięsem, tak aby nie stracić puszystości. Na patelni rozgrzać olej. Formować owalne kotleciki. Masa mięsna jest dość luźna, dlatego, aby nie kleiła się do rąk, kotlety formować zwilżonymi w zimnej wodzie rękami.

Kotleciki panierować w bułce tartej i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoto. Gorące odsączyć na ręczniku papierowym. Serwować gorące z ziemniakami i ulubioną surówką. Są też bardzo smaczne podane na zimno na bułeczce posmarowanej majonezem.

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

d3ohh94
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

73
11
Share
d3ohh94
d3ohh94
d3ohh94
d3ohh94
d3ohh94