Trwa ładowanie...
ycipk-2fn7z5
ycipk-2fn7z5

Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

Przepis

Potrawa pochodząca z Rosji, w Polsce podawana w barach mlecznych w PRL-u. Nazwa pochodzi od karczmarza o nazwisku Pożarski, który takie kotlety podawał w swojej karczmie. Na początku miały formę zmielonego drobiowego mięsa, uformowanego na kształt udka na kostce z kurczaka
Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

Trwa ładowanie...
ycipk-2fn7z5
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-5

Zdjęcie
Krylowa Kuchnia
Składniki
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 1 kopiata łyżka masła
  • 2 jajka L
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
Przepis

Mięso z piersi zmielić w maszynce do mielenia. Kajzerkę namoczyć w mleku. Zieloną pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Żółtka oddzielamy od białek. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z żółtkami na gładko. Do mięsa dodajemy utarte żółtka z masłem, odciśniętą z mleka kajzerkę, posiekana pietruszkę, sól i pieprz wszystko razem dokładnie mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Następnie delikatnie wymieszać z mięsem, tak aby nie stracić puszystości. Na patelni rozgrzać olej. Formować owalne kotleciki. Masa mięsna jest dość luźna, dlatego, aby nie kleiła się do rąk, kotlety formować zwilżonymi w zimnej wodzie rękami.

Kotleciki panierować w bułce tartej i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoto. Gorące odsączyć na ręczniku papierowym. Serwować gorące z ziemniakami i ulubioną surówką. Są też bardzo smaczne podane na zimno na bułeczce posmarowanej majonezem.

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

ycipk-2fn7z5
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

ycipk-2fn7z5
ycipk-2fn7z5
ycipk-2fn7z5
ycipk-2fn7z5
ycipk-2fn7z5