Kuleczki z mięsa mielonego na kapuście
Kotlety mielone zatopione w duszonej kapuście to smaczny pomysł na rodzinny obiad. Przepis dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl. Wypróbujcie koniecznie, a nie pożałujecie. Będzie pysznie!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką.
- Cebulę obieramy drobno kroimy i łączymy z mięsem.
- Następnie dodajemy obraną i startą na tarce o dużych oczach 1 marchew, wsypujemy majeranek oraz 2 łyżki bułki tartej i dokładanie wyrabiamy.
- Robimy okrągłe kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju.
- Kapustę drobno szatkujemy, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach.
- Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy.
- Doprawiamy Vegetą oraz octem. Pod koniec gotowania zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości zimnej wody, chwilę gotujemy.
- Kapustę wykładamy na dno naczynia i układamy kotlety.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl