Trwa ładowanie...
d3wromd

Wołowina

Shutterstock
Źródło: Shutterstock

Wołowina jest popularna zarówno w Europie, jak i w Stanach Zjednoczonych. Ma lekkie mięso, które można przyrządzić na wiele sposobów. Wołowina jest podawana w różnej postaci (ugotowana, uduszona, zapieczona). Wybornie smakują również steki wołowe przyrządzane na grilla.

Wołowina jest mięsem otrzymywanym z bydła, które ma ponad pół roku. Do największych producentów należą Stany Zjednoczone, Unia Europejska, Brazylia, Indie oraz Chiny. W Polsce rzadko hoduje się mięsne rasy, dlatego jakość wołowiny jest mniejsza niż w krajach, w których jest większa tradycja spożywania mięsa wołowego.

Wołowina – klasyfikacja mięsa
Mięso wołowe, podobnie jak wieprzowina, podzielone jest na klasy. Klasyfikacja wołowiny zależy od jakości mięsa. Do I klasy zalicza się mięso chude i nieścięgniste. Wołowina II klasy nadal musi mieć chude mięso, jednak mogą się pojawić drobne ścięgna. Do III klasy zalicza się mięso tłuste, a do IV klasy – wołowina krwawa. Natomiast w klasie IV można znaleźć mięso, które posiada ścięgna i powięzi. Do najlepszych gatunków wołowiny zaliczana jest wołowina Kobe, którą otrzymuje się z japońskich krów.

Bydło jest karmione tylko ekologiczną paszą ze zbóż, ziemniaków oraz roślin strączkowych, dzięki czemu wołowina ma lekkie oraz aromatyczne mięso. Poza tym, zawiera więcej kwasów omega-3 niż wołowina otrzymywana z ras innych krów. Poza wołowiną Kobe, popularna jest również wołowina Aberdeen Argus, wołowina Brahman oraz wołowina Charolaise.

Wołowina – rodzaje mięsa
W zależności od zawartości mięsa i tłuszczu wołowina może być przeznaczona do pieczenia, smażenia, grillowania, gotowania lub duszenia.

Wołowina – wartości odżywcze
Wartość kaloryczna wołowiny zależy od zawartości tłuszczu w mięsie. Jednak zazwyczaj wołowina ma ok. 230 kcal w 100 g i jest uznawana za mięso średnio kaloryczne. Poza tym, ponad połowa tłuszczu zawartego w wołowinie to tłuszcz nienasycony, który korzystnie wpływa na zdrowie. Mięso wołowe ma w swoim składzie również łatwoprzyswajalne białko. Jest również jednym z najlepszych źródeł kwasu linolowego (CLA), który pomaga osobom, które chciałyby zmniejszyć masę ciała. Poza tym, wołowina zawiera L-karnitynę oraz alaninę zwiększające przemianę materii w organizmie. Mięso wołowe jest również źródłem witamin z grupy B, głównie B6 i B12, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także zapobiegają anemii.

Wołowina – sposoby przyrządzenia
W zależności od rodzaju kawałka mięsa, można przyrządzić różne potrawy z wołowiny. Najpopularniejszy jest rostbef mający delikatne mięso, z którego przygotowuje się steki wołowe. Karkówka idealnie nadaje się do przygotowania gulaszu z wołowiny. Z szyi, szpondru, łopatki oraz mostku można przygotować mięso mielone. Polędwicę można upiec, natomiast z udźca można wykroić zrazy wołowe. Do najpopularniejszych dań z wołowiny zaliczana jest wołowina po burgundzku, wołowina po chińsku, wołowina po tajsku oraz wołowina po seczuańsku.

Przepisy

d3wromd
d3wromd
d3wromd
d3wromd
d3wromd
d3wromd
Więcej tematów
d3wromd

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj