Trwa ładowanie...
ycipk-2q925x
ycipk-2q925x

Bulion po magnacku Ewy Wachowicz. Podaj zamiast rosołu

Przepis

Ile pań domu, tyle przepisów na idealny rosół. Ewa Wachowicz proponuje swój przepis na esencjonalny bulion wołowo-drobiowy z dodatkiem aromatycznych korzennych przypraw. Taki wywar podajemy nie z makaronem, a... limonką i surowym żółtkiem.

Trwa ładowanie...
ycipk-2q925x
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Archiwum prywatne
Składniki
  • 1 kura
  • ½ kg wołowiny na rosół lub gicz cielęca
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 goździk
  • 1 gwiazdka anyżu
  • sól
  • kwiat muszkatołowy
  • szafran
  • gałązka lubczyku

Do podania:

  • żółtka (po 1 na filiżankę)
  • kilka plasterków limonki
  • świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki
Przepis

Mięso umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka. Dorzucić warzywa (wcześniej warto opiec je na suchej patelni lub w piekarniku, ew. opalić palnikiem). Zalać zimną wodą. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim, goździkiem i gwiazdką anyżu. Posolić, przykryć i zagotować. Następnie gotować przez minimum godzinę. Przyprawić kwiatem muszkatu, szafranem i lubczykiem. Przykryć i gotować przez 10-15 minut. Bulion przecedzić. Nalać do filiżanek. Podawać z cząstką limonki i surowym żółtkiem. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, udekorować natką pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

ycipk-2q925x
Bulion po magnacku Ewy Wachowicz. Podaj zamiast rosołu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

ycipk-2q925x
ycipk-2q925x
ycipk-2q925x
ycipk-2q925x
ycipk-2q925x