Trwa ładowanie...
d2lff7n
d2lff7n

Bulion po magnacku Ewy Wachowicz. Podaj zamiast rosołu

Przepis

Ile pań domu, tyle przepisów na idealny rosół. Ewa Wachowicz proponuje swój przepis na esencjonalny bulion wołowo-drobiowy z dodatkiem aromatycznych korzennych przypraw. Taki wywar podajemy nie z makaronem, a... limonką i surowym żółtkiem.

2.0
(20 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Archiwum prywatne
Składniki
  • 1 kura
  • ½ kg wołowiny na rosół lub gicz cielęca
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 goździk
  • 1 gwiazdka anyżu
  • sól
  • kwiat muszkatołowy
  • szafran
  • gałązka lubczyku

Do podania:

  • żółtka (po 1 na filiżankę)
  • kilka plasterków limonki
  • świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki
Przepis

Mięso umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka. Dorzucić warzywa (wcześniej warto opiec je na suchej patelni lub w piekarniku, ew. opalić palnikiem). Zalać zimną wodą. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim, goździkiem i gwiazdką anyżu. Posolić, przykryć i zagotować. Następnie gotować przez minimum godzinę. Przyprawić kwiatem muszkatu, szafranem i lubczykiem. Przykryć i gotować przez 10-15 minut. Bulion przecedzić. Nalać do filiżanek. Podawać z cząstką limonki i surowym żółtkiem. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, udekorować natką pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Bulion po magnacku Ewy Wachowicz. Podaj zamiast rosołu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

15
143
Share
d2lff7n
d2lff7n
d2lff7n
d2lff7n
Więcej tematów
d2lff7n