Bulion po magnacku Ewy Wachowicz. Podaj zamiast rosołu
Ile pań domu, tyle przepisów na idealny rosół. Ewa Wachowicz proponuje swój przepis na esencjonalny bulion wołowo-drobiowy z dodatkiem aromatycznych korzennych przypraw. Taki wywar podajemy nie z makaronem, a... limonką i surowym żółtkiem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 kura
- ½ kg wołowiny na rosół lub gicz cielęca
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 goździk
- 1 gwiazdka anyżu
- sól
- kwiat muszkatołowy
- szafran
- gałązka lubczyku
Do podania:
- żółtka (po 1 na filiżankę)
- kilka plasterków limonki
- świeżo zmielony pieprz
- natka pietruszki
Mięso umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka. Dorzucić warzywa (wcześniej warto opiec je na suchej patelni lub w piekarniku, ew. opalić palnikiem). Zalać zimną wodą. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim, goździkiem i gwiazdką anyżu. Posolić, przykryć i zagotować. Następnie gotować przez minimum godzinę. Przyprawić kwiatem muszkatu, szafranem i lubczykiem. Przykryć i gotować przez 10-15 minut. Bulion przecedzić. Nalać do filiżanek. Podawać z cząstką limonki i surowym żółtkiem. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, udekorować natką pietruszki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze