Trwa ładowanie...
d2bfkj1
d2bfkj1

Kiełbasa bałkańska

Przepis

Bałkańska kiełbasa z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki. Idealna na kanapki i jako składnik deski wędlin.

3.3
(4 głosy)
Oceń:
d2bfkj1
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
Kiełbasa bałkańska
"Domowe wędliny"
Kiełbasa bałkańska
Składniki
  • 2 kg chudej wołowiny,
  • 3 kg słoniny,
  • 100 g peklosoli,
  • 20 g pieprzu,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 4 ząbki czosnku
Przepis

Wołowinę pokroić w kostkę o wymiarach 2×2 cm i połączyć z peklosolą. Odstawić na noc. Słoninę pokroić w kostkę o wymiarach ½×½ cm, połączyć z resztą peklosoli i również odstawić na noc. Następnie zmielić dwukrotnie wołowinę przez maszynkę z sitkiem o oczkach 4 mm, połączyć zmielone mięso ze słoniną i przyprawami i wyrabiać do uzyskania kleistej masy. Napełnione jelita wieprzowe powiesić na drążku i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Wędlinę wędzić w zimnym dymie około 30 st. C po kilka godzin przez 4 dni.

Więcej przepisów znajdziesz w książce "Wedliny domowe" Stanisława Klimaja i Henryka Rajchelta

Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kiełbasa bałkańska
Kategoria przepisów
Główne składniki

Podziel się opinią

44
13
Share
d2bfkj1
d2bfkj1
d2bfkj1

d2bfkj1
d2bfkj1
d2bfkj1