Trwa ładowanie...
d331l1o
d331l1o

Kiełbasa bałkańska

Przepis

Bałkańska kiełbasa z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki. Idealna na kanapki i jako składnik deski wędlin.

3.3
(4 głosy)
Oceń:
d331l1o
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
Kiełbasa bałkańska
"Domowe wędliny"
Składniki
  • 2 kg chudej wołowiny,
  • 3 kg słoniny,
  • 100 g peklosoli,
  • 20 g pieprzu,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 4 ząbki czosnku
Przepis

Wołowinę pokroić w kostkę o wymiarach 2×2 cm i połączyć z peklosolą. Odstawić na noc. Słoninę pokroić w kostkę o wymiarach ½×½ cm, połączyć z resztą peklosoli i również odstawić na noc. Następnie zmielić dwukrotnie wołowinę przez maszynkę z sitkiem o oczkach 4 mm, połączyć zmielone mięso ze słoniną i przyprawami i wyrabiać do uzyskania kleistej masy. Napełnione jelita wieprzowe powiesić na drążku i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Wędlinę wędzić w zimnym dymie około 30 st. C po kilka godzin przez 4 dni.

Więcej przepisów znajdziesz w książce "Wedliny domowe" Stanisława Klimaja i Henryka Rajchelta

Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kiełbasa bałkańska
Kategoria przepisów
Główne składniki

Podziel się opinią

44
13
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d331l1o
d331l1o
d331l1o
d331l1o
d331l1o
d331l1o