Kiełbasa bałkańska
Bałkańska kiełbasa z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki. Idealna na kanapki i jako składnik deski wędlin.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
- 2 kg chudej wołowiny,
- 3 kg słoniny,
- 100 g peklosoli,
- 20 g pieprzu,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka papryki ostrej,
- 4 ząbki czosnku
Wołowinę pokroić w kostkę o wymiarach 2×2 cm i połączyć z peklosolą. Odstawić na noc. Słoninę pokroić w kostkę o wymiarach ½×½ cm, połączyć z resztą peklosoli i również odstawić na noc. Następnie zmielić dwukrotnie wołowinę przez maszynkę z sitkiem o oczkach 4 mm, połączyć zmielone mięso ze słoniną i przyprawami i wyrabiać do uzyskania kleistej masy. Napełnione jelita wieprzowe powiesić na drążku i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Wędlinę wędzić w zimnym dymie około 30 st. C po kilka godzin przez 4 dni.
Więcej przepisów znajdziesz w książce "Wedliny domowe" Stanisława Klimaja i Henryka Rajchelta
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze