Dorsz w delikatnej panierce. Rybka palce lizać
Ryba przygotowana w ten sposób smakuje obłędnie. Delikatne mięso i chrupiąca panierka. - Od teraz to mój ulubiony sposób na dorsza. Choć zawsze wolałam ryby grillowane lub pieczone w piekarniku, ale ta chrupkość, delikatność mnie zdecydowanie przekonała - pisze autorka bloga Marta M.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- ok. 400 g fileta z dorsza
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko
- 6 łyżek mleczka kokosowego (wstrząśnij i dobrze wymieszaj mleczko, aby śmietanka i woda się połączyły, bo czasami śmietanka zbiera się na wierzchu)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Przygotuj większą patelnię. Wlej olej na głębokość około 1,5 cm, średni gaz. Dorsza oprósz solą, białym pieprzem i dwiema łyżkami mąki. Musi być obtoczony cały w mące. W miseczce wymieszaj jajko, resztę mąki,mleczko kokosowe i proszek do pieczenia. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Zanurzamy dorsza w cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron. Pamiętaj, że olej musi być dobrze rozgrzany, inaczej panierka będzie wsiąkała olej. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Zobacz także przepis na pierogi z bryndzą i szuszoną śliwką
src="https://d.wpimg.pl/1231976157-1323298031/pierogi.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze