Kotlety brokułowe z mozzarellą. Miękkie i soczyste
"Uwielbiamy te kotlety, zresztą reszta rodziny również. Są naprawdę przepyszne - takie mięciutkie, mocno brokułowe i z dużą ilością ciągnącego się sera! Idealnie smakują na ciepło lub zimno, w wersji solo oraz z przeróżnymi dodatkami - zwykłym jogurtem naturalnym, świeżymi warzywami, czy chociażby z ulubionym sosem" - pisze autorka bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 250 g brokuła (waga mrożonego)
- 1 cebula (mała)
- 1 kulka (125 g) mozzarelli
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 szczypty soli (lub wg smaku)
- 1 szczypta pieprzu
Ponadto:
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
Różyczki brokuła ugotować w osolonej (!) wodzie, a następnie po ostygnięciu podusić widelcem.
Natomiast cebulę należy drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju, a odcedzoną mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dokładnie połączyć oraz doprawić według własnego smaku.
Z masy uformować kotlety i następnie każdego z nich obtoczyć w bułce tartej. Kotlety smażyć na odrobinie rozgrzanego tłuszczu - po około 4-5 minut z każdej strony.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze