Aromatyczna zupa curry. Konkurencja dla polskiego rosołu
Aromatyczna zupa curry z kurczakiem. Jest sycąca, świetnie rozgrzewa i dodaje energii. Można ją podać z makaronem lub solo. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1/2 cebuli
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 marchew
- 15 plasterków pora
- 1 łyżka masła
- 200 g filet z kurczaka lub indyka
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 1,5 l bulionu warzywnego
- natka pietruszki
- kolendra, słodka i ostra papryka w proszku, curry, kurkuma, sól, pieprz, opcjonalnie miód
- makaron razowy lub ryżowy
Czosnek i cebulę kroimy w plasterki, zeszklić na maśle z oliwą. Dodajemy pora i marchew pokrojone w plasterki. Przyprawiamy po 1/2 łyżeczki papryk, curry, kurkumy, kolendry, sól i pieprz, smażymy. Bulion zagotować, dołożyć warzywa. Mięso pokroić w kostkę oprószyć przyprawami, solą i miodem, obsmażyć. Dodać do bulionu z warzywami. Gotować około 10 minut, wlać mleko kokosowe. Jeszcze kilka minut pogotować. Podawać z makaronem lub solo.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze