WP
WP

Aromatyczna zupa curry. Konkurencja dla polskiego rosołu - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Gotuj ze mną
Podziel się

Aromatyczna zupa curry z kurczakiem. Jest sycąca, świetnie rozgrzewa i dodaje energii. Można ją podać z makaronem lub solo. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Gotuj ze mną".

Składniki
  • 1/2 cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 marchew
  • 15 plasterków pora
  • 1 łyżka masła
  • 200 g filet z kurczaka lub indyka
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • natka pietruszki
  • kolendra, słodka i ostra papryka w proszku, curry, kurkuma, sól, pieprz, opcjonalnie miód
  • makaron razowy lub ryżowy
Przepis

Czosnek i cebulę kroimy w plasterki, zeszklić na maśle z oliwą. Dodajemy pora i marchew pokrojone w plasterki. Przyprawiamy po 1/2 łyżeczki papryk, curry, kurkumy, kolendry, sól i pieprz, smażymy. Bulion zagotować, dołożyć warzywa. Mięso pokroić w kostkę oprószyć przyprawami, solą i miodem, obsmażyć. Dodać do bulionu z warzywami. Gotować około 10 minut, wlać mleko kokosowe. Jeszcze kilka minut pogotować. Podawać z makaronem lub solo.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP