Ciasto z Kaszy Manny. Delikatne, pyszne i bez pieczenia
Ciasto z kaszy manny to ciasto bez pieczenia, które jest propozycją dla kulinarnych leniwców. Smaczne, proste w przygotowaniu, w dodatku na bazie kilku podstawowych składników. Może kojarzyć się wielu ze śniadaniem w przedszkolu, czyli słodką kaszką, dlatego przepis "Just my delicious" wpisuje się w cykl "Sentymentalny wtorek".
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1 l mleka
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- herbatniki
Przepis
W garnku połącz mleko, masło oraz cukier. Kiedy składniki się roztopią, dodaj kaszkę i mieszaj na średnim ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Gotową masą przełóż herbatniki, którymi wcześniej wyłóż formę. Na wierzch masy ułóż drugą warstwę herbatników, całość włóż do lodówki w celu stężenia i już. Sugestie: do masy możesz dodać również kakao lub bakalie, albo ulubiony ekstrakt. Wierzch ciasta możesz udekorować polewą czekoladową, cukrem pudrem, kakao lub lukrem.
Zobacz także: ciasto 3 bit
Przepis
Więcej przepisów na ciasta i desery Pauliny Krajewskiej w książce "Delicje i Łakocie".