Ciasto z Kaszy Manny. Delikatne, pyszne i bez pieczenia
Ciasto z kaszy manny to ciasto bez pieczenia, które jest propozycją dla kulinarnych leniwców. Smaczne, proste w przygotowaniu, w dodatku na bazie kilku podstawowych składników. Może kojarzyć się wielu ze śniadaniem w przedszkolu, czyli słodką kaszką, dlatego przepis "Just my delicious" wpisuje się w cykl "Sentymentalny wtorek".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1 l mleka
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- herbatniki
W garnku połącz mleko, masło oraz cukier. Kiedy składniki się roztopią, dodaj kaszkę i mieszaj na średnim ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Gotową masą przełóż herbatniki, którymi wcześniej wyłóż formę. Na wierzch masy ułóż drugą warstwę herbatników, całość włóż do lodówki w celu stężenia i już. Sugestie: do masy możesz dodać również kakao lub bakalie, albo ulubiony ekstrakt. Wierzch ciasta możesz udekorować polewą czekoladową, cukrem pudrem, kakao lub lukrem.
Zobacz także: ciasto 3 bit
src="https://d.wpimg.pl/105427167-291450637/ciasto.jpg"/>
Więcej przepisów na ciasta i desery Pauliny Krajewskiej w książce "Delicje i Łakocie".
src="https://d.wpimg.pl/576205196--193871776/okladka-ksiazki.jpg"/>
Polecamy wideo: czekoladowe ciasteczka bez pieczenia
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze