Kotlety z indyka w orzeszkach ziemnych
Lubisz panierowane kotlety, ale masz już dość kulinarnej nudy? Wypróbuj sprawdzony przepis Ewy Wachowicz na chrupiąca panierkę z orzeszków ziemnych.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
● filet z piersi indyka
● sól
● pieprz
● papryka ostra
● orzeszki ziemne
● bułka tarta
● tarty parmezan
● garść posiekanej kolendry
● 2 jajka
● olej arachidowo-rzepakowy do smażenia
Do podania:
● ryż z groszkiem zielonym
● mizeria z koperkiem
● cząstki cytryny
Mięso pokroić w plastry, lecz nie rozbijać. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem oraz ostrą papryką. Na dużym talerzu wymieszać drobno posiekane orzeszki, bułkę tartą, parmezan i kolendrę. Jajka wybić do miski i roztrzepać.
Każdy kawałek mięsa zanurzyć w jajach, następnie obtoczyć w panierce. Nadmiar strzepać. Usmażyć na patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawać z cząstkami cytryny, ryżem z groszkiem i mizerią z koperkiem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze