Trwa ładowanie...
d4jnj5a
d4jnj5a

Kotleciki kofta w sosie curry. Mięciutkie i pełne smaku

Przepis

Miękkie pulpety w aromatycznym sosie curry posmakują wszystkim wielbicielom orientalnej kuchni. Kotleciki będą się doskonale komponowały z ryżem jaśminowym lub chlebkiem naan. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Marta M.".

1.0
(2 głosy)
Oceń:
d4jnj5a
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
123RF
Zdjęcie
Składniki

Kotleciki kofta:

  • ok. 500 g mielonego mięsa np. z indyka, wieprzowego, drobiowego czy wołowego
  • 1 cebula, drobno poszatkowana
  • 3 ząbki czosnku, przeciśniete przez praskę
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka soli
  • garść świeżej kolendry, drobno pokrojonej
  • oliwa do podsmażenia

Sos curry:

  • 2 średnie cebule, drobno pokrojone
  • 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 2-3 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • około 2 szklanek pomidorów z puszki/pieczonych pomidorów
  • 1/2 szklanki śmietanki słodkiej/kwaśnej
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
Przepis

Kotleciki kofta: na rozgrzanej naoliwionej patelni podsmażamy przyprawy oraz cebulę i czosnek, około kilku minut. Odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy mięso oraz kolendrę, dodajemy zawartość patelni i ręką dobrze wyrabiamy. Formujemy kotleciki i odstawiamy do lodówki na około 30 minut (ten krok możemy sobie przygotować nawet dzień wcześniej). Na rozgrzanej patelni, na oleju np. kokosowym podsmażamy kotleciki na złoty kolor z obu stron i od razu wyciągamy je na talerz. Odstawiamy na bok.

Sos curry: na tej samej patelni, co smażone były kotlety, podsmażamy cebule, aż będzie miękka. Dodajemy czosnek, imbir, sól, ziele angielskie, kumin, kolendrę, garam masala i kurkumę. Chwilę podsmażamy, aż z przypraw uwolni się aromat.

Dodajemy pomidory, śmietankę oraz jogurt grecki. Mieszamy, zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, to zmniejszamy gaz na minimum, dodajemy podsmażone kotleciki i przykrywamy patelnię. Dusimy około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Podajemy z ulubionymi dodatkami, ale fajnie tutaj pasuje ryż lub chlebki naan.

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

Kotleciki kofta w sosie curry. Mięciutkie i pełne smaku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4jnj5a

Podziel się opinią

4
6
Share
d4jnj5a
d4jnj5a

d4jnj5a
d4jnj5a
d4jnj5a