Trwa ładowanie...
d1vbhd4
26-07-2019 11:18

Kotleciki kofta w sosie curry. Mięciutkie i pełne smaku

Przepis

Miękkie pulpety w aromatycznym sosie curry posmakują wszystkim wielbicielom orientalnej kuchni. Kotleciki będą się doskonale komponowały z ryżem jaśminowym lub chlebkiem naan. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Marta M.".

d1vbhd4
2.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Kotleciki kofta:

  • ok. 500 g mielonego mięsa np. z indyka, wieprzowego, drobiowego czy wołowego
  • 1 cebula, drobno poszatkowana
  • 3 ząbki czosnku, przeciśniete przez praskę
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka soli
  • garść świeżej kolendry, drobno pokrojonej
  • oliwa do podsmażenia

Sos curry:

  • 2 średnie cebule, drobno pokrojone
  • 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 2-3 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • około 2 szklanek pomidorów z puszki/pieczonych pomidorów
  • 1/2 szklanki śmietanki słodkiej/kwaśnej
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
Przepis

Kotleciki kofta: na rozgrzanej naoliwionej patelni podsmażamy przyprawy oraz cebulę i czosnek, około kilku minut. Odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy mięso oraz kolendrę, dodajemy zawartość patelni i ręką dobrze wyrabiamy. Formujemy kotleciki i odstawiamy do lodówki na około 30 minut (ten krok możemy sobie przygotować nawet dzień wcześniej). Na rozgrzanej patelni, na oleju np. kokosowym podsmażamy kotleciki na złoty kolor z obu stron i od razu wyciągamy je na talerz. Odstawiamy na bok.

Sos curry: na tej samej patelni, co smażone były kotlety, podsmażamy cebule, aż będzie miękka. Dodajemy czosnek, imbir, sól, ziele angielskie, kumin, kolendrę, garam masala i kurkumę. Chwilę podsmażamy, aż z przypraw uwolni się aromat.

Dodajemy pomidory, śmietankę oraz jogurt grecki. Mieszamy, zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, to zmniejszamy gaz na minimum, dodajemy podsmażone kotleciki i przykrywamy patelnię. Dusimy około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Podajemy z ulubionymi dodatkami, ale fajnie tutaj pasuje ryż lub chlebki naan.

Kotleciki kofta w sosie curry. Mięciutkie i pełne smaku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1vbhd4
d1vbhd4
d1vbhd4
d1vbhd4
Więcej tematów
d1vbhd4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj