Kotleciki kofta w sosie curry. Mięciutkie i pełne smaku
Miękkie pulpety w aromatycznym sosie curry posmakują wszystkim wielbicielom orientalnej kuchni. Kotleciki będą się doskonale komponowały z ryżem jaśminowym lub chlebkiem naan. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Marta M.".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Kotleciki kofta:
- ok. 500 g mielonego mięsa np. z indyka, wieprzowego, drobiowego czy wołowego
- 1 cebula, drobno poszatkowana
- 3 ząbki czosnku, przeciśniete przez praskę
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka soli
- garść świeżej kolendry, drobno pokrojonej
- oliwa do podsmażenia
Sos curry:
- 2 średnie cebule, drobno pokrojone
- 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 2-3 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- około 2 szklanek pomidorów z puszki/pieczonych pomidorów
- 1/2 szklanki śmietanki słodkiej/kwaśnej
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
Kotleciki kofta: na rozgrzanej naoliwionej patelni podsmażamy przyprawy oraz cebulę i czosnek, około kilku minut. Odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy mięso oraz kolendrę, dodajemy zawartość patelni i ręką dobrze wyrabiamy. Formujemy kotleciki i odstawiamy do lodówki na około 30 minut (ten krok możemy sobie przygotować nawet dzień wcześniej). Na rozgrzanej patelni, na oleju np. kokosowym podsmażamy kotleciki na złoty kolor z obu stron i od razu wyciągamy je na talerz. Odstawiamy na bok.
Sos curry: na tej samej patelni, co smażone były kotlety, podsmażamy cebule, aż będzie miękka. Dodajemy czosnek, imbir, sól, ziele angielskie, kumin, kolendrę, garam masala i kurkumę. Chwilę podsmażamy, aż z przypraw uwolni się aromat.
Dodajemy pomidory, śmietankę oraz jogurt grecki. Mieszamy, zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, to zmniejszamy gaz na minimum, dodajemy podsmażone kotleciki i przykrywamy patelnię. Dusimy około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Podajemy z ulubionymi dodatkami, ale fajnie tutaj pasuje ryż lub chlebki naan.
Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście
src="https://d.wpimg.pl/1037663187-899202209/dorsz.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze