Trwa ładowanie...
d3edq5p
d3edq5p

Gulasz austriacki według przedwojennej receptury. Jest pyszny!

Przepis

Autorka bloga "Kuchenny kredens" przepis na ten gulasz zaczerpnęła z książki kucharskiej wydanej w 1892 roku – "Kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń". - Zaręczam, że tak przygotowana wołowina po prostu rozpływa się w ustach, a smak dania uzależnia! - zachęca blogerka.

2.8
(13 głosów)
Oceń:
d3edq5p
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
kuchenny kredens
Składniki
  • ok. 800 g-1 kg chudej wołowiny (najlepiej polędwicy)
  • 3-4 cebule
  • kminek mielony
  • majeranek
  • kilka łyżek mąki
  • opcjonalnie: łyżka octu, którą dodać można w trakcie gotowania
Przepis

Wołowinę oczyścić, pokroić w nieduże kawałki. Cebulę pokroić w piórka (niezbyt drobno) i podsmażyć. Przełożyć do większego garnka. Pokrojone mięso obsypać niewielką ilością mąki i podsmażyć chwilę na patelni. Dodać do cebuli, zalać niewielką ilością wody (ok szklanki) lub najlepiej – bulionu tak, by ilość płynu nie przykrywała całkowicie mięsa i cebuli. Dodać sól, pieprz, kminek i majeranek i dusić pod przykryciem co najmniej 2 godziny co jakiś czas mieszając. W trakcie duszenia płyn odparuje tworząc cudownie aromatyczny sos. W razie potrzeby, mięso podlać można dodatkowo płynem lub, dla zagęszczenia sosu – pod koniec przygotowania dodatkowo go odparować, pozwalając gulaszowi gotować się chwilę bez pokrywki. Gulasz wołowy najlepiej smakuje po ponownym odgrzaniu następnego dnia – należy go jedynie podlać wodą podczas gotowania. Podawać z kluskami śląskimi, kopytkami lub innymi, dowolnymi dodatkami i z kiszonymi ogórkami.

Zobacz też przepis na tartę z jabłkami

Gulasz austriacki według przedwojennej receptury. Jest pyszny!
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3edq5p

Podziel się opinią

47
11
Share
d3edq5p
d3edq5p
d3edq5p
d3edq5p
d3edq5p