Trwa ładowanie...
dc5fuyx
26-02-2019 12:35

Gulasz austriacki według przedwojennej receptury. Jest pyszny!

Przepis

Autorka bloga "Kuchenny kredens" przepis na ten gulasz zaczerpnęła z książki kucharskiej wydanej w 1892 roku – "Kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń". - Zaręczam, że tak przygotowana wołowina po prostu rozpływa się w ustach, a smak dania uzależnia! - zachęca blogerka.

dc5fuyx
4.6
(16 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

kuchenny kredens
Źródło: kuchenny kredens
Składniki
  • ok. 800 g-1 kg chudej wołowiny (najlepiej polędwicy)
  • 3-4 cebule
  • kminek mielony
  • majeranek
  • kilka łyżek mąki
  • opcjonalnie: łyżka octu, którą dodać można w trakcie gotowania
Przepis

Wołowinę oczyścić, pokroić w nieduże kawałki. Cebulę pokroić w piórka (niezbyt drobno) i podsmażyć. Przełożyć do większego garnka. Pokrojone mięso obsypać niewielką ilością mąki i podsmażyć chwilę na patelni. Dodać do cebuli, zalać niewielką ilością wody (ok szklanki) lub najlepiej – bulionu tak, by ilość płynu nie przykrywała całkowicie mięsa i cebuli. Dodać sól, pieprz, kminek i majeranek i dusić pod przykryciem co najmniej 2 godziny co jakiś czas mieszając. W trakcie duszenia płyn odparuje tworząc cudownie aromatyczny sos. W razie potrzeby, mięso podlać można dodatkowo płynem lub, dla zagęszczenia sosu – pod koniec przygotowania dodatkowo go odparować, pozwalając gulaszowi gotować się chwilę bez pokrywki. Gulasz wołowy najlepiej smakuje po ponownym odgrzaniu następnego dnia – należy go jedynie podlać wodą podczas gotowania. Podawać z kluskami śląskimi, kopytkami lub innymi, dowolnymi dodatkami i z kiszonymi ogórkami.

Gulasz austriacki według przedwojennej receptury. Jest pyszny!
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

49
12

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dc5fuyx
dc5fuyx
dc5fuyx
dc5fuyx
Więcej tematów
dc5fuyx

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj