Kotlety
Kotlety są nam dobrze znane. Oprócz tradycyjnego schabowego na naszych stołach często pojawiają się kotlety mielone, rybne i te w wersji wegetariańskiej.
Kotlet to jedna z najbardziej popularnych potraw w polskiej kuchni. Schabowe, mielone, rybne lub wegetariańskie – bez względu na to, jaką wersję wybierzemy, kotlet zawsze będzie kojarzył nam się z domowymi daniami. Zwłaszcza jeśli podamy go z ziemniakami oraz tradycyjną surówką.
Warto jednak wziąć pod uwagę to, że kotlety należy usmażyć, dlatego ich regularne jedzenie z pewnością nie będzie dobre dla naszego organizmu. Raz na czas można jednak wyciągnąć patelnie, rozgrzać tłuszcz i przyrządzić kotlet.
Kotlety schabowe
Chociaż mogłoby nam się wydawać, że tradycja smażenia tych kotletów w Polsce jest długa, w rzeczywistości schabowe pojawiły się w naszym kraju dopiero w XIX wieku. Polubiliśmy je jednak na tyle, że szybko stały się naszym sztandarowym daniem narodowym.
Jak wskazuje sama nazwa, ten rodzaj kotleta przyrządzamy ze schabu wieprzowego, który należy oczywiście rozbić. Plastry mięsa obtaczamy w klasycznej panierce, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię. To, na jakim tłuszczu trzeba smażyć kotlety, wciąż jest sprawą sporną. Niektórzy uważają, że należy do tego celu używać smalcu lub oleju, inni na rozgrzanej patelni roztopią masło.
Kotlety mielone
Kotlet mielony, w Małopolsce nazywany sznyclem, jest prawie tak popularny jak tradycyjny schabowy. Robi się go z mielonego mięsa, surowego jajka i tartej bułki. Niektóre przepisy sugerują także, by do mięsnej masy dodać cebulę, pietruszkę i czosnek.
Owalne kotlety smaży się na rozgrzanym oleju lub smalcu. Zazwyczaj domowe „mielone” podaje się z ziemniakami oraz surówkami.
Kotlety rybne
Kotlety rybne nieco rzadziej goszczą na naszych stołach niż tradycyjny kotlet schabowy czy mielony. Mają jednak swoich oddanych fanów. Najczęściej masę rybną do takich kotletów robi się z dorsza lub mintaja. Dodatkiem jest jajko, bułka tarta oraz przyprawy.
Kotlety wegetariańskie
Jeśli nie jemy mięsa lub chcemy go uniknąć, możemy przyrządzić kotlety wegetariańskie. Robi się je zazwyczaj z ziemniaków, cukinii, buraków czy batatów. Oprócz tego bardzo znane są również kotlety z kaszy jaglanej, ciecierzycy lub cieciorki.