Rosyjska sałatka Olivier
Rosyjska sałatka Olivier to pierwowzór sałatki jarzynowej. Przepis jest prosty, może więc warto zaskoczyć rodzinę na Święta i podać ją na stół.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 1 pierś z kurczaka
- 3 ziemniaki
- 2 duże marchewki
- 2 ogórki kiszone
- groszek konserwowy
- 3 jajka
- 1 cebula
- sól, pieprz
Gotujemy marchewki i ziemniaki w mundurkach. Ugotowane i obrane warzywa kroimy w kostkę. W kostkę kroimy również ugotowane jajka i pierś z kurczaka i ogórka. Dodajemy groszek konserwowy. Cebulę po pokrojeniu można sparzyć gorącą wodą, odcedzić i dodać do pozostałych składników. Do majonezu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny; mieszamy. Składniki sałatki mieszamy z sosem doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przepis dodał użytkownik Izaa
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze