Tradycyjna babka ziemniaczana
"Danie banalne, proste. Ot, można by powiedzieć, że chłopskie, wiejskie. Ale odpowiedni dobór składników, przypraw, dodatku boczku z domowej wędzarni nadaje babce ziemniaczanej całkowicie nową rangę. Nie jest to również przepis odkrywczy , ale tradycyjny, znany od lat, i charakteryzujący kuchnię podlaską. Składniki użyte do przygotowania babki ziemniaczanej są tanie, a danie jest treściwe i równie dobrze smakuje na gorąco jak i na zimno. Gotową babkę możemy okrasić kwaśną śmietaną oraz karmelizowaną, słodką cebulką" - czytamy na blogu "Marta M.".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 kg mączastych ziemniaków, obranych
- 2 cebule, obrane
- 200 g mocno wędzonego boczku, (kilka cienkich plastrów do wyłożenia dna foremki, reszta pokrojona w kostkę)
- 2 jajka
- 3 łyżki masła
- 250 g twarogu
- Przyprawy: 2 łyżki vegety, sól, pieprz
- ok. 2 łyżek wiórek z masła
Nastawiamy piekarnik na 180 C i smarujemy masłem formę do pieczenia. Wykładamy formę plastrami boczku. Ser mieszamy z jednym jajkiem i doprawiamy solą, pieprzem. Odstawiamy. Na rozgrzanej patelni, na maśle prażymy boczek. Ziemniaki wraz z cebulą ścieramy na tarce o małych oczkach. Przekładamy na sito (pod sitem umieszczamy miskę) i bardzo dokładnie odsączamy. Przekładamy odsączone ziemniaki i cebulę do osobnej miski. Dodajemy jedno jajko, skrobię, która osadziła się na dnie miski, w której był sok z ziemniaków. Doprawiamy vegetą. Dodajemy gorące rozpuszczone masło wraz z boczkiem. Mieszamy dokładnie. Ser oraz ziemniaki układamy w formie warstwowo, zaczynając od ziemniaków. Na wierzch dodajemy jeszcze wiórki zimnego masła. Pieczemy około 80 minut. Podajemy lekko ostygnięte z ulubionymi dodatkami.
Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście
src="https://d.wpimg.pl/1037663187-899202209/dorsz.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze