Trwa ładowanie...
dbvticw
06-02-2019 11:33

Tradycyjna babka ziemniaczana

Przepis

"Danie banalne, proste. Ot, można by powiedzieć, że chłopskie, wiejskie. Ale odpowiedni dobór składników, przypraw, dodatku boczku z domowej wędzarni nadaje babce ziemniaczanej całkowicie nową rangę. Nie jest to również przepis odkrywczy , ale tradycyjny, znany od lat, i charakteryzujący kuchnię podlaską. Składniki użyte do przygotowania babki ziemniaczanej są tanie, a danie jest treściwe i równie dobrze smakuje na gorąco jak i na zimno. Gotową babkę możemy okrasić kwaśną śmietaną oraz karmelizowaną, słodką cebulką" - czytamy na blogu "Marta M.".

dbvticw
3.8
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Marta M.
Źródło: Marta M.
Składniki
  • 1 kg mączastych ziemniaków, obranych
  • 2 cebule, obrane
  • 200 g mocno wędzonego boczku, (kilka cienkich plastrów do wyłożenia dna foremki, reszta pokrojona w kostkę)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 250 g twarogu
  • Przyprawy: 2 łyżki vegety, sól, pieprz
  • ok. 2 łyżek wiórek z masła
Przepis

Nastawiamy piekarnik na 180 C i smarujemy masłem formę do pieczenia. Wykładamy formę plastrami boczku. Ser mieszamy z jednym jajkiem i doprawiamy solą, pieprzem. Odstawiamy. Na rozgrzanej patelni, na maśle prażymy boczek. Ziemniaki wraz z cebulą ścieramy na tarce o małych oczkach. Przekładamy na sito (pod sitem umieszczamy miskę) i bardzo dokładnie odsączamy. Przekładamy odsączone ziemniaki i cebulę do osobnej miski. Dodajemy jedno jajko, skrobię, która osadziła się na dnie miski, w której był sok z ziemniaków. Doprawiamy vegetą. Dodajemy gorące rozpuszczone masło wraz z boczkiem. Mieszamy dokładnie. Ser oraz ziemniaki układamy w formie warstwowo, zaczynając od ziemniaków. Na wierzch dodajemy jeszcze wiórki zimnego masła. Pieczemy około 80 minut. Podajemy lekko ostygnięte z ulubionymi dodatkami.

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

Tradycyjna babka ziemniaczana
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dbvticw
dbvticw
dbvticw
dbvticw
Więcej tematów
dbvticw