Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
"Jajka zapiekane w bekonie. Szybkie i bardzo eleganckie danie. Może być świetną propozycją na stół wielkanocny. Bardzo ładnie i apetycznie prezentuje się na talerzu, zachęcając tym samym do skosztowania" - pisze autorka bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 4 jajka
- 8 plasterków cienkiego bekonu lub szynki dojrzewającej
- cebula dymka ze szczypiorkiem, posiekana
- sól, pieprz
- olej
- foremka na mufinki
Foremkę na mufinki wysmarować olejem. W środku ścianki dookoła wyłożyć plastrami bekonu lub szynki dojrzewającej, tak aby brzeg wystawał nieco ponad foremkę. Jajko wbić do miseczki, dodać szczypiorek z cebulką, ok. 1 łyżki, sól, pieprz według uznania. Roztrzepać widelcem i wlać do foremki. Tak postąpić z każdym następnym jajkiem.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać około 15 minut. Wyjąć delikatnie łyżką na talerz. Podawać z ziemniakami, zsiadłym mlekiem, kefirem, jogurtem naturalnym itp.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze