Trwa ładowanie...
daqq90i
daqq90i

Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia

Przepis

"Jajka zapiekane w bekonie. Szybkie i bardzo eleganckie danie. Może być świetną propozycją na stół wielkanocny. Bardzo ładnie i apetycznie prezentuje się na talerzu, zachęcając tym samym do skosztowania" - pisze autorka bloga "Gotuj ze mną".

4.1
(9 głosów)
Oceń:
daqq90i
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Zdjęcie
Gotuj ze mną
Składniki
  • 4 jajka
  • 8 plasterków cienkiego bekonu lub szynki dojrzewającej
  • cebula dymka ze szczypiorkiem, posiekana
  • sól, pieprz
  • olej
  • foremka na mufinki
Przepis

Foremkę na mufinki wysmarować olejem. W środku ścianki dookoła wyłożyć plastrami bekonu lub szynki dojrzewającej, tak aby brzeg wystawał nieco ponad foremkę. Jajko wbić do miseczki, dodać szczypiorek z cebulką, ok. 1 łyżki, sól, pieprz według uznania. Roztrzepać widelcem i wlać do foremki. Tak postąpić z każdym następnym jajkiem.

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać około 15 minut. Wyjąć delikatnie łyżką na talerz. Podawać z ziemniakami, zsiadłym mlekiem, kefirem, jogurtem naturalnym itp.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

daqq90i
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

60
5
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

daqq90i
daqq90i
daqq90i
daqq90i
daqq90i