Sos czosnkowy - przepis z Włoch
Ten przepis na sos czosnkowy przywiozłam z Włoch. Sos jest kremowy, słodko-kwaśny z wyraźnie wyczuwalną nuta czosnku Doskonale pasuje do świeżych warzyw, wędlin czy pizzy.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Okazja: Wielkanoc
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- jogurt naturalny gęsty 250 g
- 2 łyżki majonezu
- 5 ząbków czosnku
- ogórek kiszony
- majeranek lub oregano
- sól, pieprz, cukier
Przepis
Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, wycisnąć czosnek lub dodać czosnek w proszku (łyżeczkę od herbaty), dodać starty ogórek wraz z sokiem, szczypta soli, szczypta pieprzu, dodać łyżeczkę oregano lub majeranku oraz łyżkę cukru – wymieszać.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl