Sól ogórkowa. Oryginalny dodatek do dań
Suszone mielone ogórki kiszone są świetną przyprawą do sosów mięsnych czy kasz. - Bardzo lubię ogórki małosolne. Niestety przez upalne lato ogórki z małosolnych szybko robiły się kiszone, a te już mniej kocham.
Za każdym razem powstawał problem co z nimi robić. I pewnego dnia przypomniałam sobie jedno z moich pierwszych spotkań w restauracji u Karola Okrasy, gdzie poznałam ogórki kiszone liofilizowane. Niestety urządzenia do liofilizacji nie mam, postanowiłamwięc je uszyć, zmiksować i zobaczyć co otrzymam. No i.... otrzymałam super przyprawę - przekonuje - pisze Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- ogórki kiszone
Ogórki pokroić w długie cienkie plasterki. Rozłożyć na ruszcie, siatkach do suszarki i suszyć. Ja suszyłam głównie na słońcu – lato wyjątkowo upalne mieliśmy. Można je suszyć w suszarce do warzyw, lub w piekarniku nastawionym na 50-60 stopni (najlepiej z termoobiegiem), rozłożone na siatkach/rusztach przy uchylonych drzwiczkach. Wysuszone plastry ogórków zmiksować i zamknąć w słoiczku.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze