Trwa ładowanie...
d2ro8z6

Sól ogórkowa. Oryginalny dodatek do dań

Przepis

Suszone mielone ogórki kiszone są świetną przyprawą do sosów mięsnych czy kasz. - Bardzo lubię ogórki małosolne. Niestety przez upalne lato ogórki z małosolnych szybko robiły się kiszone, a te już mniej kocham.
Za każdym razem powstawał problem co z nimi robić. I pewnego dnia przypomniałam sobie jedno z moich pierwszych spotkań w restauracji u Karola Okrasy, gdzie poznałam ogórki kiszone liofilizowane. Niestety urządzenia do liofilizacji nie mam, postanowiłamwięc je uszyć, zmiksować i zobaczyć co otrzymam. No i.... otrzymałam super przyprawę - przekonuje - pisze Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów".

4.1
(16 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki
  • ogórki kiszone
Przepis

Ogórki pokroić w długie cienkie plasterki. Rozłożyć na ruszcie, siatkach do suszarki i suszyć. Ja suszyłam głównie na słońcu – lato wyjątkowo upalne mieliśmy. Można je suszyć w suszarce do warzyw, lub w piekarniku nastawionym na 50-60 stopni (najlepiej z termoobiegiem), rozłożone na siatkach/rusztach przy uchylonych drzwiczkach. Wysuszone plastry ogórków zmiksować i zamknąć w słoiczku.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sól ogórkowa. Oryginalny dodatek do dań
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2ro8z6

Podziel się opinią

81
13
Share
d2ro8z6
d2ro8z6
d2ro8z6
d2ro8z6
Więcej tematów
d2ro8z6