Trwa ładowanie...
d1zbke4
26-04-2019 09:14

Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

Przepis

"Prosty i szybki obiad nie musi oznaczać wielu godzin spędzonych w kuchni i zlewu pełnego brudnych naczyń. Przekonuję Was o tym od zawsze. I zgodnie z tą ideą, dzisiaj mam dla Was kolejny przepis, który możecie wykorzystać na niedzielny lub świąteczny obiad" - pisze Małgorzata, autorka bloga "Dailycooking".

d1zbke4
4.4
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Dailycooking
Źródło: Dailycooking
Składniki
  • 1 świeża polędwica wieprzowa
  • drobne kapary w zalewie (po odsączeniu 60 g)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 g masła
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 mała cebula
Przepis

Z polędwicy ostrym nożem usunąć wszystkie błonki. Pokroić ją w plastry o grubości 2-3 cm, oprószyć świeżo mielonym grubym pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w grubszą kostkę. Kapary odsączyć z zalewy.
Na patelni rozgrzać oliwę. Krótko obsmażyć z obu stron plastry polędwicy. Dodać cebulę, podlać niewielką ilością wody (3-4 łyżki), zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 6-8 minut. Gdyby woda wyparowywała, wtedy należy ją uzupełniać. W przeciwnym razie mięso może się przypalić. Kiedy mięso będzie już miękkie, wtedy dodać odsączone kapary i dusić razem jeszcze przez 1 minutę.
Mięso zdjąć z ognia. Dodać masło i mieszając połączyć z resztą sosu. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Jak zrobić smaczne puree ziemniaczane? Ugotowane w posolonej do smaku wodzie ziemniaki, należy dokładnie odcedzić. Garnek postawić na niewielkim ogniu i odparować je jeszcze, potrząsając co chwilę garnkiem. Po zdjęciu garnka z ognia, do ziemniaków dodać masło i słodką śmietankę lub mleko. (Ja na około 1 kg ziemniaków dodaję około 2 łyżki masła i około 4 łyżki śmietanki lub mleka.) Ziemniaki należy dokładnie pognieść tłuczkiem do ziemniaków, tak aby nie było grudek. Garnek z ziemniakami przykryć i odstawić na koło 1 minutę, a następnie dużą (najwygodniej drewnianą) łyżką porządnie wymieszać, aż nabiorą delikatnej i aksamitnej konsystencji.

Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zbke4
d1zbke4
d1zbke4
d1zbke4
Więcej tematów
d1zbke4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj