Chłodnik ogórkowy według Ewy Wachowicz. Idealny na upał
Najlepsze danie na upał Oczywiście chłodnik. Tę orzeźwiającą i sycącą zupę można przygotować na wiele sposobów. Ewa Wachowicz poleca wyrazisty chłodnik ogórkowy, w którym poza świeżym ogórkiem, znajdziemy także małosolne i konserwowe. Palce lizać.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- ½ l maślanki
- ½ l gęstego jogurtu
- 1 ogórek
- 5 ogórków małosolnych
- 6 ogórków konserwowych
- 1 szklanka rosołu drobiowego
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 3 łyżki zalewy z ogórków
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- garść koperku
Dodatki:
- kilka plastrówłososia wędzonego
- kilka jajek przepiórczych
- kilka kromek chleba razowego
- oliwa do smażenia
- kolendra do dekoracji
Przepis
Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ogórek zielony warto odcisnąć z nadmiaru wody). Połączyć z jogurtem, maślanką i rosołem. Dla wzbogacenia smaku dodać odrobinę zalewy z ogórków konserwowych.
Przepis
Doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę, startym imbirem i sokiem z cytryny, a także solą, pieprzem i cukrem. Wrzucić drobno posiekany koperek, wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki.
Przepis
Schłodzoną zupę nalać na talerz. Na wierzchu ułożyć plasterki wędzonego łososia, ugotowane i przekrojone na pół jajka przepiórcze (białko ścięte, żółtko jeszcze płynne). Udekorować kolendrą.
Przepis
Podawać z grzankami z chleba razowego.