Trwa ładowanie...
d23lf3f
d23lf3f

Chłodnik ogórkowy według Ewy Wachowicz. Idealny na upał

Przepis

Najlepsze danie na upał Oczywiście chłodnik. Tę orzeźwiającą i sycącą zupę można przygotować na wiele sposobów. Ewa Wachowicz poleca wyrazisty chłodnik ogórkowy, w którym poza świeżym ogórkiem, znajdziemy także małosolne i konserwowe. Palce lizać.

2.8
(14 głosów)
Oceń:
d23lf3f
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

fot. Grzegorz Kozakiewicz
Archiwum prywatne
Składniki
  • ½ l maślanki
  • ½ l gęstego jogurtu
  • 1 ogórek
  • 5 ogórków małosolnych
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 szklanka rosołu drobiowego
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 3 łyżki zalewy z ogórków
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • garść koperku

Dodatki:

  • kilka plastrówłososia wędzonego
  • kilka jajek przepiórczych
  • kilka kromek chleba razowego
  • oliwa do smażenia
  • kolendra do dekoracji
Przepis

Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ogórek zielony warto odcisnąć z nadmiaru wody). Połączyć z jogurtem, maślanką i rosołem. Dla wzbogacenia smaku dodać odrobinę zalewy z ogórków konserwowych.

Doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę, startym imbirem i sokiem z cytryny, a także solą, pieprzem i cukrem. Wrzucić drobno posiekany koperek, wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki.

Schłodzoną zupę nalać na talerz. Na wierzchu ułożyć plasterki wędzonego łososia, ugotowane i przekrojone na pół jajka przepiórcze (białko ścięte, żółtko jeszcze płynne). Udekorować kolendrą.

Podawać z grzankami z chleba razowego.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d23lf3f
Chłodnik ogórkowy według Ewy Wachowicz. Idealny na upał
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

13
20
Share
d23lf3f
d23lf3f
d23lf3f
d23lf3f
d23lf3f