Jesienna zupa z warzyw. Rozgrzewa i syci
Nie ma nic lepszego niż porcja rozgrzewającej zupy w chłodny dzień. Marta ma świetny przepis. - Mnóstwo warzyw, filet z kurczaka, bulion i ryż. Kremowa, aromatyczna i bardzo sycąca. Na jesienne obiady idealna - zachęca autorka bloga Marta M.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1 litr bulionu
- ok 500 g fileta z kurczaka, pokrojonego w większą kostkę
- 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
- 1 cukinia, pokrojona w kostkę
- 2 papryki, pokrojone w kostkę
- 1 ziemniak, pokrojony w kostkę
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżka świeżego lub mrożonego tymianku
- 1/2 szklanki ryżu
Do bulionu dodajemy marchewkę, paprykę, ziemniaka i cukinię. Gotujemy na małym ogniu. Kurczaka podsmażamy na małej ilości oleju lekko przyprawionego solą, pieprzem. (na dużym gazie, i szybko z obu stron, w środku będzie surowy, ale to bez znaczenia, bo dogotuje się już w zupie). Dodajemy mięso do zupy. Wsypujemy ryż, dolewamy śmietanę i doprawiamy tymiankiem. Gotujemy powoli, aż ryż i warzywa się ugotują, a zupa stanie się kremowa. Jeśli to konieczne, można doprawić solą i pieprzem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze