Sałatka warstwowa. Powiew wiosny na talerzu
Pani Elżbieta podzieliła się z nami przepisem na kolorową sałatkę warstwą. Przepis jest prosty, a wykonanie szybkie. Sałatka będzie się pięknie prezentowała na stole.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Ryż ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Filet z kurczaka pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na oleju z przyprawą do kurczaka. Po podsmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, aby osączyć z tłuszczu. Paprykę opłukać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kostkę (można też pokroić i jest nawet prościej siatką do krojenia). Groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy. Majonez wymieszać z musztardą, sola i pieprzem. Sałatka najlepiej prezentuje się w naczyniu szklanym. Na spód naczynia wsypujemy jeden woreczek ryżu, równo rozprowadzając po dnie, uważając, aby nie pobrudzić za bardzo ścianek miski. Na ryż kładziemy połowę podsmażonego fileta, później warstwami kładziemy warzywa i jajka, ale tylko połowę. Jak ułożymy wszystkie warzywa, dajemy warstwę majonezu, możemy posypać też odrobiną soli i pieprzu. Następnie robimy drugą warstwę ryż, kurczak warzywa, majonez, górę sałatki warstwowej posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze