Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej
Zupa cebulowa zapiekana pod pierzynką z ciasta to klasyczne danie francuskiej kuchni. Ewa Wachowicz proponuje własną wersję tego dania. Delikatna kremowa zupa podana z grzankami i prażoną kaszą gryczaną smakuje wyśmienicie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Niezbędne składniki:
- 4 cebule
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1½ l wywaru mięsnego na kościach wieprzowych
- sól
- pieprz ziołowy
Do podania:
- grzanki
- ugotowana i uprażona kasza gryczana
Warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do gotującego się wywaru, z którego uprzednio wyjęto kości. Gdy będą miękkie, zmiksować na jednorodny krem i przyprawić do smaku.
Podawać z grzankami z chleba – pieczywo pokroić w kostkę i wysuszyć. Następnie obsmażyć na złoty kolor na oleju z dodatkiem masła. Udekorować ugotowaną i dodatkowo uprażoną kaszą.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze