Nadziewane piersi z kurczaka

Kieszonki z piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami to wyśmienite danie obiadowe. Idealną sprawdzą się, kiedy chcemy zaskoczyć rodzinę i podać filety z kurczaka w innym stylu. Delikatne i smaczne. Pasują do gotowanych warzyw i ziemniaków. Przepis autorstwa Aliny Jasińskiej z bloga Gotuj ze mną.

Faszerowana pierś z kurczakaFaszerowana pierś z kurczaka
Alina Jasińska

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • pieprz i sól
  • wykałaczki

Przepis

Pieczarki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystko podsmażyć na patelni około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki dokładnie wymieszać, odstawić.

Przepis

Piersi z kurczaka naciąć z boku, robiąc w środku kieszonkę. Uważać, aby wytworzyła się między dwoma płatami mięsa, bo w innym przypadku farsz wypłynie. Piersi dokładnie posolić, posypać pieprzem na wierzchu i w środku kieszonki. Do środka włożyć farsz, dwa brzegi mięsa spiąć wykałaczką lub dwoma, aby farsz nie wypłynął. Tak postąpić z wszystkimi filetami. Jajko roztrzepać, przygotować bułkę tartą.

Przepis

Na patelni rozgrzać olej, maczać filety w jajku, bułce i kłaść na rozgrzaną patelnię. Smażyć na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów