Nadziewane piersi z kurczaka
Kieszonki z piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami to wyśmienite danie obiadowe. Idealną sprawdzą się, kiedy chcemy zaskoczyć rodzinę i podać filety z kurczaka w innym stylu. Delikatne i smaczne. Pasują do gotowanych warzyw i ziemniaków. Przepis autorstwa Aliny Jasińskiej z bloga Gotuj ze mną.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Pieczarki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystko podsmażyć na patelni około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki dokładnie wymieszać, odstawić.
Piersi z kurczaka naciąć z boku, robiąc w środku kieszonkę. Uważać, aby wytworzyła się między dwoma płatami mięsa, bo w innym przypadku farsz wypłynie. Piersi dokładnie posolić, posypać pieprzem na wierzchu i w środku kieszonki. Do środka włożyć farsz, dwa brzegi mięsa spiąć wykałaczką lub dwoma, aby farsz nie wypłynął. Tak postąpić z wszystkimi filetami. Jajko roztrzepać, przygotować bułkę tartą.
Na patelni rozgrzać olej, maczać filety w jajku, bułce i kłaść na rozgrzaną patelnię. Smażyć na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze