Placuszki twarogowe. Szybkie śniadanie na ciepło
Placuszki twarogowe są znane w kuchni rosyjskiej. Tam mówi się na nie "syrniki". Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Radość kipiąca uśmiechem".
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia rosyjska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki na placuszki:
- 25 dag twarogu półtłustego
- 1/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki esencji waniliowej
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- 3 gruszki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka melasy z morwy białej
- 1 łyżka masła
Przepis
- Do miski wkładamy ser, wbijamy jajko i mieszamy. Następnie wlewamy mleko, wanilię, cukier oraz przesiewamy mąkę. Dokładnie ze sobą mieszamy.
- Masa powinna być na tyle gęsta i zbita aby udało się omączonymi dłońmi uformować małe kotleciki.
- Na patelnię wlewamy olej i smażymy placuszki na rumiano z obu stron.
- Gruszki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki.
- Na patelnię wkładamy masło, wrzucamy pokrojone gruszki. Chwilę smażymy, następnie dodajemy miód i melasę.
- Chwilę dusimy często mieszając. Do czasu, aż gruszki lekko zmiękną.
- Placuszki podajemy z gruszkami i powstałym sosem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl