Trwa ładowanie...
d323mmb
d323mmb

Placuszki twarogowe. Szybkie śniadanie na ciepło

Przepis

Placuszki twarogowe są znane w kuchni rosyjskiej. Tam mówi się na nie "syrniki". Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Radość kipiąca uśmiechem".

4.1
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Placuszki twarogowe. Szybkie śniadanie na ciepło
Radość kipiąca uśmiechem
Składniki

Składniki na placuszki:

  • 25 dag twarogu półtłustego
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki esencji waniliowej
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 3 gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka melasy z morwy białej
  • 1 łyżka masła
Przepis
  • Do miski wkładamy ser, wbijamy jajko i mieszamy. Następnie wlewamy mleko, wanilię, cukier oraz przesiewamy mąkę. Dokładnie ze sobą mieszamy.
  • Masa powinna być na tyle gęsta i zbita aby udało się omączonymi dłońmi uformować małe kotleciki.
  • Na patelnię wlewamy olej i smażymy placuszki na rumiano z obu stron.
  • Gruszki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki.
  • Na patelnię wkładamy masło, wrzucamy pokrojone gruszki. Chwilę smażymy, następnie dodajemy miód i melasę.
  • Chwilę dusimy często mieszając. Do czasu, aż gruszki lekko zmiękną.
  • Placuszki podajemy z gruszkami i powstałym sosem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Placuszki twarogowe. Szybkie śniadanie na ciepło
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d323mmb

Podziel się opinią

19
5
Share
d323mmb
d323mmb
d323mmb
d323mmb
Więcej tematów
d323mmb