Placuszki twarogowe. Szybkie śniadanie na ciepło

Placuszki twarogowe są znane w kuchni rosyjskiej. Tam mówi się na nie "syrniki". Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Radość kipiąca uśmiechem".

Placuszki twarogowe. Szybkie śniadanie na ciepłoPlacuszki twarogowe. Szybkie śniadanie na ciepło
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na placuszki:

  • 25 dag twarogu półtłustego
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki esencji waniliowej
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 3 gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka melasy z morwy białej
  • 1 łyżka masła

Przepis

  • Do miski wkładamy ser, wbijamy jajko i mieszamy. Następnie wlewamy mleko, wanilię, cukier oraz przesiewamy mąkę. Dokładnie ze sobą mieszamy.
  • Masa powinna być na tyle gęsta i zbita aby udało się omączonymi dłońmi uformować małe kotleciki.
  • Na patelnię wlewamy olej i smażymy placuszki na rumiano z obu stron.
  • Gruszki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki.
  • Na patelnię wkładamy masło, wrzucamy pokrojone gruszki. Chwilę smażymy, następnie dodajemy miód i melasę.
  • Chwilę dusimy często mieszając. Do czasu, aż gruszki lekko zmiękną.
  • Placuszki podajemy z gruszkami i powstałym sosem.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja