WAŻNE
TERAZ

Strzelanina w Jerozolimie. Są zabici i ranni

Placuszki twarogowe. Szybkie śniadanie na ciepło

Placuszki twarogowe są znane w kuchni rosyjskiej. Tam mówi się na nie "syrniki". Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Radość kipiąca uśmiechem".

Placuszki twarogowe. Szybkie śniadanie na ciepłoPlacuszki twarogowe. Szybkie śniadanie na ciepło
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na placuszki:

  • 25 dag twarogu półtłustego
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki esencji waniliowej
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 3 gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka melasy z morwy białej
  • 1 łyżka masła

Przepis

  • Do miski wkładamy ser, wbijamy jajko i mieszamy. Następnie wlewamy mleko, wanilię, cukier oraz przesiewamy mąkę. Dokładnie ze sobą mieszamy.
  • Masa powinna być na tyle gęsta i zbita aby udało się omączonymi dłońmi uformować małe kotleciki.
  • Na patelnię wlewamy olej i smażymy placuszki na rumiano z obu stron.
  • Gruszki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki.
  • Na patelnię wkładamy masło, wrzucamy pokrojone gruszki. Chwilę smażymy, następnie dodajemy miód i melasę.
  • Chwilę dusimy często mieszając. Do czasu, aż gruszki lekko zmiękną.
  • Placuszki podajemy z gruszkami i powstałym sosem.

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia