WP

Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie archiwum programu "Ewa Gotuje"
Podziel się

Dynia świetnie sprawdza się w kuchni. Dlaczego więc nie przygotować z niej pożywnej i aromatycznej zupy? Odrobina gałki muszkatołowej polepszy jej smak. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz i poznajcie walory zupy dyniowej.

Składniki
  • 0,8 kg dyni bez skórki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • łyżka masła
  • szklanka śmietany
  • 3 szklanki bulionu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Dekoracja:

  • prażone pestki dyni
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni
Przepis

Szalotkę posiekać i podsmażyć na maśle. Gdy się zeszkli, dodać pokrojony w kostkę czosnek i pokrojoną w kostkę dynię. Przesmażyć i przełożyć do garnka z bulionem.
Odrobiną wody "wymyć smak” z patelni, przelać do garnka z zupą. Gotować ok. pół godziny. Zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zabielić śmietaną zahartowaną odrobiną gorącego kremu.
Na talerzu posypać chrupiącymi pestkami. Całość kolorystycznie i smakowo zwieńczyć kilkoma kroplami oleju z pestek dyni.

WP
archiwum programu "Ewa Gotuje"
Podziel się

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP