Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
Dynia świetnie sprawdza się w kuchni. Dlaczego więc nie przygotować z niej pożywnej i aromatycznej zupy? Odrobina gałki muszkatołowej polepszy jej smak. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz i poznajcie walory zupy dyniowej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 0,8 kg dyni bez skórki
- 3 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- łyżka masła
- szklanka śmietany
- 3 szklanki bulionu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Dekoracja:
- prażone pestki dyni
- 1 łyżka oleju z pestek dyni
Szalotkę posiekać i podsmażyć na maśle. Gdy się zeszkli, dodać pokrojony w kostkę czosnek i pokrojoną w kostkę dynię. Przesmażyć i przełożyć do garnka z bulionem.
Odrobiną wody "wymyć smak” z patelni, przelać do garnka z zupą. Gotować ok. pół godziny. Zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zabielić śmietaną zahartowaną odrobiną gorącego kremu.
Na talerzu posypać chrupiącymi pestkami. Całość kolorystycznie i smakowo zwieńczyć kilkoma kroplami oleju z pestek dyni.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze