Placek ziemniaczany z piekarnika. Polski klasyk w "odchudzonej" wersji
Kto nie kocha placków ziemniaczanych? Mają one jednak jedną wadę, trzeba stać i je smażyć. Autorka bloga "Kulinarna Maniusia" znalazła na to sposób. - Jeden duży placek ziemniaczany pieczony w piekarniku. Jest mniej kaloryczny, można by powiedzieć fit, nie trzeba go smażyć na oleju a sam się piecze w piekarniku - pisze blogerka.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 800 g startych ziemniaków
- 200 g pieczarek
- 1 duża marchewka
- 1 duża pietruszka
- pęczek natki pietruszki
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- sól, pieprz
- łyżeczka mieszanki ziół (bazylia, oregano, majeranek)
Ziemniaki ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy odrobinę soli i zostawiamy, aby puściły sok. Po 10-15 minutach sok z ziemniaków odciskamy. Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach i przesmażamy je na patelni. Do odciśniętych ziemniaków dodajemy startą na tarce na dużych oczkach marchewkę i pietruszkę, pieczarki, posiekaną natkę pietruszki. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę i przyprawy. Wszystko razem mieszamy.
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy olejem. Łyżką nakładamy porcję ciasta, lekko spłaszczamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 30 minut. Podajemy z jogurtem naturalnym, sałatą, kiełkami i pomidorem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze