Tak proste, że trudno w to uwierzyć. Naleśniki z jednego składnika

Te naleśniki to prawdziwy hit: nie zawierają cukru, glutenu ani laktozy i jajek. Są całkowicie wolne od alergenów, a w dodatku składają się tylko z jednego składnika i prawdopodobnie masz go w swojej kuchni – chodzi o kaszę gryczaną. Pyszne, intrygujące i łatwe w wykonaniu. Możesz ja nadziać czymkolwiek chcesz!

Naleśniki gryczaneNaleśniki gryczane
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

Przepis

  • Surową kaszę gryczaną niepaloną należy dokładnie opłukać, a następnie zalać wodą tak, by przykryła całkowicie kaszę i odstawić na noc.
  • Następnego dnia odcedzić wodę, a kaszę przełożyć do blendera. Dolać ok. 200 ml wody i zblendować na rzadką masę.
  • Jeżeli będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze odrobinę wody – maksymalnie 50 ml, a następnie doprawić szczyptą soli.
  • Ciasto powinno być lejące, może mieć grudki kaszy, ale one w niczym nie przeszkadzają.
  • Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką i posmarować kilkoma kroplami oliwy. Wylać porcję ciasta i smażyć tak, jak klasyczne naleśniki.
  • Podawać na ciepło z ulubionym farszem na słono lub z dżemem czy z serkiem.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę