Tak proste, że trudno w to uwierzyć. Naleśniki z jednego składnika
Te naleśniki to prawdziwy hit: nie zawierają cukru, glutenu ani laktozy i jajek. Są całkowicie wolne od alergenów, a w dodatku składają się tylko z jednego składnika i prawdopodobnie masz go w swojej kuchni – chodzi o kaszę gryczaną. Pyszne, intrygujące i łatwe w wykonaniu. Możesz ja nadziać czymkolwiek chcesz!
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia rosyjska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 150 g kaszy gryczanej niepalonej
- ok. 250 ml wody
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przepis
- Surową kaszę gryczaną niepaloną należy dokładnie opłukać, a następnie zalać wodą tak, by przykryła całkowicie kaszę i odstawić na noc.
- Następnego dnia odcedzić wodę, a kaszę przełożyć do blendera. Dolać ok. 200 ml wody i zblendować na rzadką masę.
- Jeżeli będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze odrobinę wody – maksymalnie 50 ml, a następnie doprawić szczyptą soli.
- Ciasto powinno być lejące, może mieć grudki kaszy, ale one w niczym nie przeszkadzają.
- Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką i posmarować kilkoma kroplami oliwy. Wylać porcję ciasta i smażyć tak, jak klasyczne naleśniki.
- Podawać na ciepło z ulubionym farszem na słono lub z dżemem czy z serkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl