Mięciutkie i aromatyczne żeberka. Prosty przepis na rodzinny obiad
Wędzone żeberka z marchewką i groszkiem to świetny pomysł na bardzo smaczny i prosty obiad. By go przygotować wystarczy jedynie 30 minut. Przepis z bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- ok. 300 g żeberek wędzonych
- ok. 500 ml wody
- 200 g marchewki z groszkiem (użyłam warzyw mrożonych)
- 2 liski laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól (opcjonalnie), pieprz
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- około 1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu
- Żeberka należy rozdzielić na mniejsze kawałki, obsmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju i następnie przełożyć do garnka.
- Dodać warzywa, liski laurowe oraz ziele angielskie. Całość zalać wodą i gotować około 25 minut.
- Odrobinę mąki wymieszać z wodą z garnka i mieszając wlewać do żeberek. Gotować do zgęstnienia.
- Sos doprawić do smaku.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze