Kurczak w cieście
Ten kurczak jest łatwy w przygotowaniu, pyszny i wcale nie tak kaloryczny, jak mogłoby się wydawać. To świetna propozycja na obiad.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
- 500 g piersi z kurczaka, pokrojonych w kawałki
- 4 pokrojone cebule dymki
- 3 wyciśnięte ząbki czosnku
- starty kawałek imbiru wielkościu kciuka
- 1 łyżka curry w proszku
- 1 duży brokuł pokrojony w różyczki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 250 ml niskotłuszczowego mleka kokosowego
- 250 ml bulionu drobiowego
- 1 czubatą łyżeczkę mąki kukurydzianej zmieszanej z 1 łyżką gorącej wody
- 4 duże garście jarmużu
- 4 arkusze ciasta filo
- ½ łyżki nasion czarnuszki
Nagrzej piekarnik do do temperatury 200 stopni. Wlej łyżkę oleju do ognioodpornego naczynia żaroodpornego. Kurczaka doprawiamy i smażymy przez 4-5 minut na średnim ogniu, obracając, aż lekko się zarumieni. Zdejmij go szczypcami i odłóż na bok.
Wlej kolejne pół łyżki oleju do naczynia żaroodpornego i dodaj cebulkę. Smaż delikatnie przez kilka minut, a następnie wymieszaj czosnek, imbir i curry w proszku. Gotuj przez minutę, a następnie znowu wrzuć kurczaka na patelnię, razem z brokułami, sosem sojowym, mlekiem kokosowym, bulionem i mąką kukurydzianą. Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj i zamieszaj jarmuż. Gdy jarmuż będzie gotowy, zdejmij naczynie z ognia.
Wymieszaj pozostały olej z odrobiną mleka kokosowego. Rozdziel ciasto, posmaruj delikatnie każdy arkusz mieszanką olejów, a następnie pomarszcz i połóż na wierzch dania. Rozsyp nasiona czarnuszki i piecz w piekarniku przez 12 minut w temperaturze 200 stopni lub do momentu, aż ciasto stanie się ciemnobrązowe. Odstaw na kilka minut przed podaniem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze