Zupa jarzynowa z 1910 roku. Najlepsza na zimowe chłody
"Kiedy za oknem szaro i ponuro najlepiej ogrzać się dobrą zupką. a od jakiegoś czasu próbuję kombinować z różnego rodzaju kremami. Zupa kremowa wielu z nas kojarzy się z papką dla dzieci ale to błąd! Namawiam, proszę i przekonuję, że zupy krem to cudowny sposób na szybki obiad i co więcej możemy tu bawić się smakiem dodając przyprawy, które lubimy!" - czytamy na blogu "Przepisy Tradycyjne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- Opcjonalnie grzanki i tarty parmezan
- Szczypta soli i cukru
- 0,5 l mleka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1 szt. cebuli
- 1 szt. marchewek
- 1 szt. kalafiora
- 0,5 l rosołu
- 1 szt. pora
- 3 szt. ziemniaków
- 2 szt. pietruszki
Cebulę, pietruszkę, ziemniaki i marchew obieram i kroję w kostkę. Pora kroję na plasterki i wszystko odkładam. Rozgrzewam w garnku na grubym dnie oliwę z oliwek oraz masło. Następnie dodaję pokrojoną cebulę, por oraz przeciśnięty przez praskęczosnek. Duszę wszystko ok. 5 min. Po tym czasie dodaję pietruszkę marchew i kontynuuję duszenie. Pokrojone ziemniaki w kosteczkę oraz różyczki kalafiora wrzucam do garnka, mieszam i smażę ok. 5 min. Następnie dodaję rosół i mleko. Pozostawiam na dużym ogniu do momentu doprowadzenia całości do wrzenia. Zmniejszam ogień i przykrywam. Gotuję ok 25 min do momentu, aż warzywa zmiękną.
Dobrze ugotowane warzywa wraz z całym rosołem blenduję na gładkie puree i delikatnie doprawiam do smaku cukrem i solą. Możemy również przed zblendowaniem wykonać zasmażkę. Na patelni rozpuszczam 1 łyżkę masła, dodaję pół łyżki mąki, jedną łyżkę rosołu i mieszam energicznie, aby nie powstały grudki. Tak wykonaną zasmażkę dodaję do zupy i następnie blenduję. Zupę podaję z grzankami, parmezanem oraz sosem z oliwy i pietruszki! Smacznego!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze