Trwa ładowanie...
ycipk-1tiiv2
ycipk-1tiiv2
x-news/Uwaga TVN

Zupa jarzynowa z 1910 roku. Najlepsza na zimowe chłody

Przepis

"Kiedy za oknem szaro i ponuro najlepiej ogrzać się dobrą zupką. a od jakiegoś czasu próbuję kombinować z różnego rodzaju kremami. Zupa kremowa wielu z nas kojarzy się z papką dla dzieci ale to błąd! Namawiam, proszę i przekonuję, że zupy krem to cudowny sposób na szybki obiad i co więcej możemy tu bawić się smakiem dodając przyprawy, które lubimy!" - czytamy na blogu "Przepisy Tradycyjne".

Trwa ładowanie...
ycipk-1tiiv2
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
Przepisy tradycyjne
Składniki
  • Opcjonalnie grzanki i tarty parmezan
  • Szczypta soli i cukru
  • 0,5 l mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szt. cebuli
  • 1 szt. marchewek
  • 1 szt. kalafiora
  • 0,5 l rosołu
  • 1 szt. pora
  • 3 szt. ziemniaków
  • 2 szt. pietruszki
Przepis

Cebulę, pietruszkę, ziemniaki i marchew obieram i kroję w kostkę. Pora kroję na plasterki i wszystko odkładam. Rozgrzewam w garnku na grubym dnie oliwę z oliwek oraz masło. Następnie dodaję pokrojoną cebulę, por oraz przeciśnięty przez praskęczosnek. Duszę wszystko ok. 5 min. Po tym czasie dodaję pietruszkę marchew i kontynuuję duszenie. Pokrojone ziemniaki w kosteczkę oraz różyczki kalafiora wrzucam do garnka, mieszam i smażę ok. 5 min. Następnie dodaję rosół i mleko. Pozostawiam na dużym ogniu do momentu doprowadzenia całości do wrzenia. Zmniejszam ogień i przykrywam. Gotuję ok 25 min do momentu, aż warzywa zmiękną.

Dobrze ugotowane warzywa wraz z całym rosołem blenduję na gładkie puree i delikatnie doprawiam do smaku cukrem i solą. Możemy również przed zblendowaniem wykonać zasmażkę. Na patelni rozpuszczam 1 łyżkę masła, dodaję pół łyżki mąki, jedną łyżkę rosołu i mieszam energicznie, aby nie powstały grudki. Tak wykonaną zasmażkę dodaję do zupy i następnie blenduję. Zupę podaję z grzankami, parmezanem oraz sosem z oliwy i pietruszki! Smacznego!

Zobacz też: pierogi z morelami według przepisu z 1910 roku

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa jarzynowa z 1910 roku. Najlepsza na zimowe chłody
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

ycipk-1tiiv2
ycipk-1tiiv2
ycipk-1tiiv2
ycipk-1tiiv2
ycipk-1tiiv2
ycipk-1tiiv2