Trwa ładowanie...
d1zbke4
29-01-2019 12:54

Zupa jarzynowa z 1910 roku. Najlepsza na zimowe chłody

Przepis

"Kiedy za oknem szaro i ponuro najlepiej ogrzać się dobrą zupką. a od jakiegoś czasu próbuję kombinować z różnego rodzaju kremami. Zupa kremowa wielu z nas kojarzy się z papką dla dzieci ale to błąd! Namawiam, proszę i przekonuję, że zupy krem to cudowny sposób na szybki obiad i co więcej możemy tu bawić się smakiem dodając przyprawy, które lubimy!" - czytamy na blogu "Przepisy Tradycyjne".

d1zbke4
4.6
(19 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Przepisy tradycyjne
Źródło: Przepisy tradycyjne
Składniki
  • Opcjonalnie grzanki i tarty parmezan
  • Szczypta soli i cukru
  • 0,5 l mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szt. cebuli
  • 1 szt. marchewek
  • 1 szt. kalafiora
  • 0,5 l rosołu
  • 1 szt. pora
  • 3 szt. ziemniaków
  • 2 szt. pietruszki
Przepis

Cebulę, pietruszkę, ziemniaki i marchew obieram i kroję w kostkę. Pora kroję na plasterki i wszystko odkładam. Rozgrzewam w garnku na grubym dnie oliwę z oliwek oraz masło. Następnie dodaję pokrojoną cebulę, por oraz przeciśnięty przez praskęczosnek. Duszę wszystko ok. 5 min. Po tym czasie dodaję pietruszkę marchew i kontynuuję duszenie. Pokrojone ziemniaki w kosteczkę oraz różyczki kalafiora wrzucam do garnka, mieszam i smażę ok. 5 min. Następnie dodaję rosół i mleko. Pozostawiam na dużym ogniu do momentu doprowadzenia całości do wrzenia. Zmniejszam ogień i przykrywam. Gotuję ok 25 min do momentu, aż warzywa zmiękną.

Dobrze ugotowane warzywa wraz z całym rosołem blenduję na gładkie puree i delikatnie doprawiam do smaku cukrem i solą. Możemy również przed zblendowaniem wykonać zasmażkę. Na patelni rozpuszczam 1 łyżkę masła, dodaję pół łyżki mąki, jedną łyżkę rosołu i mieszam energicznie, aby nie powstały grudki. Tak wykonaną zasmażkę dodaję do zupy i następnie blenduję. Zupę podaję z grzankami, parmezanem oraz sosem z oliwy i pietruszki! Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa jarzynowa z 1910 roku. Najlepsza na zimowe chłody
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

30
16

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zbke4
d1zbke4
d1zbke4
d1zbke4
Więcej tematów
d1zbke4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj