Pyzy ziemniaczane. Pyszny i tani sposób na obiad
"Z ziemniakami możemy stale eksperymentować. Jest to wdzięczne warzywo. Dzisiaj powróciłam do tradycyjnych klusek ziemniaczanych, potocznie zwanych pyzami" - pisze autorka bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki ziemniaczane
- jajko
- 3 łyżeczki soli
- pieprz
Ziemniaki obrać, 0,5 kg ugotować z 1 łyżeczką soli, resztę zetrzeć tak jak na placki ziemniaczane. Odcisnąć ściereczką, płyn zachować. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do surowych ziemniaków. Wbić jajko, wsypać mąkę, 1 łyżeczkę soli. Zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dolać soku z ziemniaków (gdy będzie zbyt suche). Rękami formujemy okrągłe pyzy, wkładamy do wrzątku gotujemy ok. 25 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową, podajemy z sosem mięsnym, zasmażaną kapustą lub innymi dodatkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze