Trwa ładowanie...
dp20u7e

Jajka marynowane buraczkach. Pięknie wyglądają, jeszcze lepiej smakują

Przepis

Jajka marynowane w buraczkach to prosta do przygotowania i bardzo efektowna przystawka. W sam raz na wielkanocny stół. Chcesz zaskoczyć rodzinę? Koniecznie wypróbuj nasz przepis.

3.8
(13 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Okazja:
Jajka marynowane buraczkach. Pieknie wyglądają, jeszcze lepiej smakują
123RF
Składniki

Składniki na 2 słoiki 1 litrowe:

  • 8 ugotowanych na twardo jajek
  • 5 buraków (średnich)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 2 liście bazylii
  • 1/4 malej główki selera
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 5 łyżek octu
  • 6 łyżek cukru
  • 2-3 łyżki soli
Przepis
  • Buraki obieramy kroimy w grube plastry, zalewamy 1 l wody i gotujemy z pokrojonym selerem, liściem laurowym, cukrem, solą i octem.
  • Gotujemy, aż buraki zmiękną. W słoikach układamy marchewkę przekrojoną na pół, bazylię i po 1 ząbku czosnku na słoik. Dodajemy także po 5 kuleczek pieprzu do każdego słoika. Wkładamy 2 jajka, następnie ugotowane buraki, selera i liść laurowy, następnie znów 2 jajka i resztę buraków tak, by słoik był pełny. Zalewamy zalewą octową, zakręcamy słoik, odwracamy do góry dnem.
  • Kiedy wystygnie, wkładamy do lodówki na minimum 5 dni. Po tym czasie wyjmujemy kroimy wzdłuż i cieszymy się smakiem i wyglądem naszych jajek.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Jajka marynowane buraczkach. Pięknie wyglądają, jeszcze lepiej smakują
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
dp20u7e

Podziel się opinią

Share
dp20u7e
dp20u7e
dp20u7e
dp20u7e
Więcej tematów
dp20u7e