Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
Chinkali to tradycyjne gruzińskie pierożki wypełnione mięsnym farszem i bulionem. Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula" ma swój przepis na ten kaukaski specjał.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Ciasto na oko:
- Mąka
- Woda
- Szczypta soli
Wymieszać składniki na farsz i podlewać rosołem (można też wodą), żeby farsz zrobił się luźny.
Zagnieść składniki na ciasto, rozwałkować i wykrawać spore koła. Dodatkowo rozwałkowuję jeszcze każde kółko przed nałożeniem farszu. Na środek wyłożyć trochę mięsa i zlepić brzegi, żeby powstała sakiewka, gotować kilka minut od wypłynięcia. Podawać posypane natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze