Trwa ładowanie...
drkq8h2
drkq8h2

Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

Przepis

Chinkali to tradycyjne gruzińskie pierożki wypełnione mięsnym farszem i bulionem. Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula" ma swój przepis na ten kaukaski specjał.

2.2
(15 głosów)
Oceń:
drkq8h2
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
zGotowana Paula
Zdjęcie
Składniki

Ciasto na oko:

  • Mąka
  • Woda
  • Szczypta soli

Farsz:

  • Mieso mielone wieprzowe
  • Rosół
  • Przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, bazylia
Przepis

Wymieszać składniki na farsz i podlewać rosołem (można też wodą), żeby farsz zrobił się luźny.
Zagnieść składniki na ciasto, rozwałkować i wykrawać spore koła. Dodatkowo rozwałkowuję jeszcze każde kółko przed nałożeniem farszu. Na środek wyłożyć trochę mięsa i zlepić brzegi, żeby powstała sakiewka, gotować kilka minut od wypłynięcia. Podawać posypane natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

drkq8h2
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

31
18
Share
drkq8h2
drkq8h2

drkq8h2
drkq8h2
drkq8h2