WP
WP

Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie zGotowana Paula
Podziel się

Chinkali to tradycyjne gruzińskie pierożki wypełnione mięsnym farszem i bulionem. Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula" ma swój przepis na ten kaukaski specjał.

Składniki

Ciasto na oko:

  • Mąka
  • Woda
  • Szczypta soli

Farsz:

  • Mieso mielone wieprzowe
  • Rosół
  • Przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, bazylia
Przepis

Wymieszać składniki na farsz i podlewać rosołem (można też wodą), żeby farsz zrobił się luźny.
Zagnieść składniki na ciasto, rozwałkować i wykrawać spore koła. Dodatkowo rozwałkowuję jeszcze każde kółko przed nałożeniem farszu. Na środek wyłożyć trochę mięsa i zlepić brzegi, żeby powstała sakiewka, gotować kilka minut od wypłynięcia. Podawać posypane natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.

WP

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP