Pad thai z kurczakiem. Smak Azji
W Tajlandii pad thai można dostać na niemal każdym rogu. Jednak to słynne danie z łatwością przygotujemy też w swojej kuchni. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 200 g makaronu ryżowego
- 200 g piersi kurczaka
- 1 papryka czerwona pokrojona w cienkie paseczki
- 1 marchew obrana i pokrojona w cienkie słupki
- 1 cebula pokrojona w piórka
- ząbek czosnku
- 1 jajko
- pół szkl. kiełków fasoli mung
- 2 łyżki orzechów ziemnych
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz, kolendra
*Sos: *
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego,
- sok z limonki/cytryny
- 1 łyżeczka sosu rybnego
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu. Makaron przygotuj zgodnie z zaleceniami producenta. Mięso pokrój w paski posyp solą i pieprzem. Usmaż na rozgrzanym oleju, przełóż do miseczki. Na tej samej patelni smaż przez 2-3 min marchewkę, paprykę i cebulę, następnie dodaj posiekany czosnek oraz kiełki i smaż jeszcze 1 min. Zawartość patelni przesuń na bok, wbij jajko i mieszaj, aż jajko się zetnie. Następnie dodaj mięso oraz przygotowany makaron oraz sos. Całość wymieszaj, posyp uprażonym sezamem, pokrojonymi orzechami i kolendrą.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze