Trwa ładowanie...
d49q8ve
d49q8ve

Pad thai z kurczakiem. Smak Azji

Przepis

W Tajlandii pad thai można dostać na niemal każdym rogu. Jednak to słynne danie z łatwością przygotujemy też w swojej kuchni. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".

4.8
(5 głosów)
Oceń:
d49q8ve
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
Kwelka gotuje
Zdjęcie
Składniki
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 200 g piersi kurczaka
  • 1 papryka czerwona pokrojona w cienkie paseczki
  • 1 marchew obrana i pokrojona w cienkie słupki
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • pół szkl. kiełków fasoli mung
  • 2 łyżki orzechów ziemnych
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, kolendra

*Sos: *

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • sok z limonki/cytryny
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
Przepis

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu. Makaron przygotuj zgodnie z zaleceniami producenta. Mięso pokrój w paski posyp solą i pieprzem. Usmaż na rozgrzanym oleju, przełóż do miseczki. Na tej samej patelni smaż przez 2-3 min marchewkę, paprykę i cebulę, następnie dodaj posiekany czosnek oraz kiełki i smaż jeszcze 1 min. Zawartość patelni przesuń na bok, wbij jajko i mieszaj, aż jajko się zetnie. Następnie dodaj mięso oraz przygotowany makaron oraz sos. Całość wymieszaj, posyp uprażonym sezamem, pokrojonymi orzechami i kolendrą.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

d49q8ve
Pad thai z kurczakiem. Smak Azji
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

18
4
Share
d49q8ve

d49q8ve
d49q8ve
d49q8ve