Trwa ładowanie...
ycipk-4dl9pu
ycipk-4dl9pu

Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

Przepis

Inspirowana francuską zapiekanką Gratin dauphinois, ale z nutką polskości. Idealna na imprezową przekąskę na gorąco.

Trwa ładowanie...
ycipk-4dl9pu
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
Materiały prasowe
Składniki
  • 500 g ziemniaków
  • 200 g sera żółtego np. Radamer Serenada
  • 125 ml mleka 3,2 proc.
  • 125 ml śmietanki 30 proc.
  • 1 łyżka masła
  • suszony rozmaryn, sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
Przepis

Ziemniaki kroimy w cieniutkie plastry, podgotowujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut, odcedzamy. Przekrojonym czosnkiem nacieramy dokładnie naczynka do zapiekania i natłuszczamy masłem. Wrzucamy go do garnka, zalewamy mlekiem i śmietanką. Gotujemy, zdejmujemy z ognia. Pokrojone ziemniaki układamy warstwami w naczynkach do zapiekania. Każdą warstwę oprószamy delikatnie pieprzem, rozmarynem i posypujemy startym Radamerem. Zalewamy mieszanką śmietanki i mleka, zapiekamy ok. 15 minut w 160 st. C. Po wyjęciu z piekarnika układamy na wierzchu kilka plastrów sera Radamer i delikatnie opalamy palnikiem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
ycipk-4dl9pu
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-4dl9pu
ycipk-4dl9pu
ycipk-4dl9pu
ycipk-4dl9pu
ycipk-4dl9pu