Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem
Inspirowana francuską zapiekanką Gratin dauphinois, ale z nutką polskości. Idealna na imprezową przekąskę na gorąco.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 500 g ziemniaków
- 200 g sera żółtego np. Radamer Serenada
- 125 ml mleka 3,2 proc.
- 125 ml śmietanki 30 proc.
- 1 łyżka masła
- suszony rozmaryn, sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
Ziemniaki kroimy w cieniutkie plastry, podgotowujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut, odcedzamy. Przekrojonym czosnkiem nacieramy dokładnie naczynka do zapiekania i natłuszczamy masłem. Wrzucamy go do garnka, zalewamy mlekiem i śmietanką. Gotujemy, zdejmujemy z ognia. Pokrojone ziemniaki układamy warstwami w naczynkach do zapiekania. Każdą warstwę oprószamy delikatnie pieprzem, rozmarynem i posypujemy startym Radamerem. Zalewamy mieszanką śmietanki i mleka, zapiekamy ok. 15 minut w 160 st. C. Po wyjęciu z piekarnika układamy na wierzchu kilka plastrów sera Radamer i delikatnie opalamy palnikiem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze