Placki ziemniaczane po rosyjsku. Zdetronizowały popularne placki

Placki ziemniaczane po rosyjsku to wyjątkowo bogata, apetyczna wariacja na temat naszych klasycznych placków z tartych, surowych ziemniaków. Są banalne w wykonaniu i składają się z kilku składników dostępnych w każdej kuchni. Ich smak zaskakuje.

Placki ziemniaczane po rosyjskuPlacki ziemniaczane po rosyjsku
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 400 g mięsa mielonego z piersi kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • ok. 100-130 g mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, cząber, lubczyk

Przepis

  • Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić na patelnię z posiekaną w kosteczkę cebulą i smażyć, aż nadmiar płynu odparuje, a grzyby i cebula staną się złociste.
  • Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, część ziemniaków można zetrzeć na tzw. jarzynówce.
  • Ziemniaki posolić, dodać pieprz i odstawić na kilkanaście minut.
  • Mięso doprawić ziołami oraz solą i pieprzem. Dodać do farszu wystudzone pieczarki z cebulą i dokładnie wyrobić masę.
  • Ziemniaki odsączyć z nadmiaru płynu, dodać do nich mąkę i jajko, wyrobić.
  • Na patelni rozgrzać olej. Wykładać łyżkę masy na placki, a na to kłaść rozpłaszczoną kulkę wielkości orzecha włoskiego, uformowaną z farszu mięsnego. Nakryć drugą łyżką ciasta ziemniaczanego.
  • Smażyć tak jak klasyczne placki ziemniaczane – na małym ogniu, aż się zezłocą, a następnie przewrócić na drugą stronę.

Przepis

Podawać z surówką z marchwi, pora i ogórka kiszonego lub z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca