Placki ziemniaczane po rosyjsku. Zdetronizowały popularne placki

Placki ziemniaczane po rosyjsku to wyjątkowo bogata, apetyczna wariacja na temat naszych klasycznych placków z tartych, surowych ziemniaków. Są banalne w wykonaniu i składają się z kilku składników dostępnych w każdej kuchni. Ich smak zaskakuje.

Placki ziemniaczane po rosyjskuPlacki ziemniaczane po rosyjsku
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 400 g mięsa mielonego z piersi kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • ok. 100-130 g mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, cząber, lubczyk

Przepis

  • Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić na patelnię z posiekaną w kosteczkę cebulą i smażyć, aż nadmiar płynu odparuje, a grzyby i cebula staną się złociste.
  • Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, część ziemniaków można zetrzeć na tzw. jarzynówce.
  • Ziemniaki posolić, dodać pieprz i odstawić na kilkanaście minut.
  • Mięso doprawić ziołami oraz solą i pieprzem. Dodać do farszu wystudzone pieczarki z cebulą i dokładnie wyrobić masę.
  • Ziemniaki odsączyć z nadmiaru płynu, dodać do nich mąkę i jajko, wyrobić.
  • Na patelni rozgrzać olej. Wykładać łyżkę masy na placki, a na to kłaść rozpłaszczoną kulkę wielkości orzecha włoskiego, uformowaną z farszu mięsnego. Nakryć drugą łyżką ciasta ziemniaczanego.
  • Smażyć tak jak klasyczne placki ziemniaczane – na małym ogniu, aż się zezłocą, a następnie przewrócić na drugą stronę.

Przepis

Podawać z surówką z marchwi, pora i ogórka kiszonego lub z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥