Trwa ładowanie...
dc5qbyy
dc5qbyy

Placki ziemniaczane po rosyjsku. Zdetronizowały popularne placki

Przepis

Placki ziemniaczane po rosyjsku to wyjątkowo bogata, apetyczna wariacja na temat naszych klasycznych placków z tartych, surowych ziemniaków. Są banalne w wykonaniu i składają się z kilku składników dostępnych w każdej kuchni. Ich smak zaskakuje.

2.0
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Placki ziemniaczane po rosyjsku
123RF
Składniki
  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 400 g mięsa mielonego z piersi kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • ok. 100-130 g mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, cząber, lubczyk
Przepis
  • Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić na patelnię z posiekaną w kosteczkę cebulą i smażyć, aż nadmiar płynu odparuje, a grzyby i cebula staną się złociste.
  • Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, część ziemniaków można zetrzeć na tzw. jarzynówce.
  • Ziemniaki posolić, dodać pieprz i odstawić na kilkanaście minut.
  • Mięso doprawić ziołami oraz solą i pieprzem. Dodać do farszu wystudzone pieczarki z cebulą i dokładnie wyrobić masę.
  • Ziemniaki odsączyć z nadmiaru płynu, dodać do nich mąkę i jajko, wyrobić.
  • Na patelni rozgrzać olej. Wykładać łyżkę masy na placki, a na to kłaść rozpłaszczoną kulkę wielkości orzecha włoskiego, uformowaną z farszu mięsnego. Nakryć drugą łyżką ciasta ziemniaczanego.
  • Smażyć tak jak klasyczne placki ziemniaczane – na małym ogniu, aż się zezłocą, a następnie przewrócić na drugą stronę.

Podawać z surówką z marchwi, pora i ogórka kiszonego lub z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Placki ziemniaczane po rosyjsku. Zdetronizowały popularne placki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
dc5qbyy

Podziel się opinią

15
14
Share
dc5qbyy
dc5qbyy
dc5qbyy
dc5qbyy
Więcej tematów
dc5qbyy