Trwa ładowanie...
d2nzu3o
d2nzu3o

Łazanki z makiem

Przepis

Łazanki, czyli makaron pocięty w charakterystyczne kwadraty, to jeden z obowiązkowych składników wigilijnego menu. Łazanki możemy przygotować zarówno z kiszoną kapustą i grzybami, jak również z makiem i bakaliami. Jaką wersję wolicie?

Oceń jako pierwszy:
d2nzu3o
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Łazanki z makiem
123RF
Składniki
  • 20 dag makaronu łazanki
  • 20 dag masy makowej z puszki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • rodzynki
  • orzechy włoskie i migdały
  • suszone śliwki i morele
  • skórka pomarańczowa
  • kilka kropel aromatu migdałowego
Przepis

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Orzechy i migdały rozdrobnić za pomocą blendera.
Masę makową przełożyć do rondelka, wymieszać z miodem, wanilią, rodzynkami, pokrojonymi orzechami, migdałami i skórką pomarańczową. Podgrzewać kilka minut. Makaron po ugotowaniu osączyć i wymieszać z podgrzaną masą makowo-bakaliową. Nakładać porcje do miseczek.

Przepis dodał użytkownik ilka_86

Łazanki z makiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2nzu3o

Podziel się opinią

Share
d2nzu3o
d2nzu3o
d2nzu3o
d2nzu3o
d2nzu3o