Łazanki z makiem
Łazanki, czyli makaron pocięty w charakterystyczne kwadraty, to jeden z obowiązkowych składników wigilijnego menu. Łazanki możemy przygotować zarówno z kiszoną kapustą i grzybami, jak również z makiem i bakaliami. Jaką wersję wolicie?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 20 dag makaronu łazanki
- 20 dag masy makowej z puszki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- rodzynki
- orzechy włoskie i migdały
- suszone śliwki i morele
- skórka pomarańczowa
- kilka kropel aromatu migdałowego
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Orzechy i migdały rozdrobnić za pomocą blendera.
Masę makową przełożyć do rondelka, wymieszać z miodem, wanilią, rodzynkami, pokrojonymi orzechami, migdałami i skórką pomarańczową. Podgrzewać kilka minut. Makaron po ugotowaniu osączyć i wymieszać z podgrzaną masą makowo-bakaliową. Nakładać porcje do miseczek.
Przepis dodał użytkownik ilka_86
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze