Trwa ładowanie...
d3byxbk
d3byxbk

Domowe lody waniliowe. To prostsze niż może się wydawać

Przepis

Warto spróbować zrobić lody w domu. Zaoszczędzimy dzięki temu pieniądze, zadziwimy gości i będziemy pewni, że są zdrowe i dokładnie w takim smaku, na jaki mamy ochotę.

3.5
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Domowe lody waniliowe. To prostsze niż może się wydawać
Getty Images
Składniki
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 laski wanilii
  • 9 żółtek
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
Przepis
  • Przekroić wzdłuż laski wanilii, zeskrobać nasionka. Zagotować mleko i śmietanę z dodatkiem wanilii (strączki także można wrzucić do płynu przed zagotowaniem, dla dodania aromatu).
  • W misce ubić żółtka z cukrem i solą.
  • Gdy mleko ze śmietaną zawrze, usunąć strączki. Stale mieszając trzepaczką, powoli dodawać gorący mleczny płyn do jajecznej mieszaniny, aż składniki się połączą.
  • Całość podgrzewać na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos typu custard.
  • Zdjąć z ognia, przecedzić, całkowicie ostudzić i schłodzić. Posługując się maszynką do lodów, zgodnie z instrukcją producenta, zrobić lody.
  • Podawać od razu albo po godzinnym chłodzeniu w zamrażalniku.

Przepis dodał użytkownik agajolaw

Domowe lody waniliowe. To prostsze niż może się wydawać
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3byxbk
d3byxbk
d3byxbk
d3byxbk
Więcej tematów
d3byxbk