Domowe lody waniliowe. To prostsze niż może się wydawać
Warto spróbować zrobić lody w domu. Zaoszczędzimy dzięki temu pieniądze, zadziwimy gości i będziemy pewni, że są zdrowe i dokładnie w takim smaku, na jaki mamy ochotę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Przekroić wzdłuż laski wanilii, zeskrobać nasionka. Zagotować mleko i śmietanę z dodatkiem wanilii (strączki także można wrzucić do płynu przed zagotowaniem, dla dodania aromatu).
- W misce ubić żółtka z cukrem i solą.
- Gdy mleko ze śmietaną zawrze, usunąć strączki. Stale mieszając trzepaczką, powoli dodawać gorący mleczny płyn do jajecznej mieszaniny, aż składniki się połączą.
- Całość podgrzewać na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos typu custard.
- Zdjąć z ognia, przecedzić, całkowicie ostudzić i schłodzić. Posługując się maszynką do lodów, zgodnie z instrukcją producenta, zrobić lody.
- Podawać od razu albo po godzinnym chłodzeniu w zamrażalniku.
Przepis dodał użytkownik agajolaw
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze