Trwa ładowanie...
d1d4z8p
10-08-2022 12:48

Ogórki piri-piri z miodem

Przepis

Tymi ogórkami zajada się każdy. Są wyraziste w smaku, pikantne i proste do przygotowania. Nie może ich zabraknąć w domowej spiżarni. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d1d4z8p
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 4 kg ogórków
  • 6 suszonych papryczek piri-piri
  • 4 łyżki soli
  • 2 główki czosnku
  • 4 łyżki oleju

Składniki na zalewę:

  • 4 szk. wody
  • 1 szklanka octu 10 proc.
  • 6 łyżek miodu
Przepis
  • Ogórki myję, osuszam, obcinam końce i kroję wzdłuż na cztery części.
  • Ogórki przekładam do miski, wsypuję sól, odstawiam na 2 godziny. Po tym czasie odlewam wodę z ogórków.
  • Czosnek obieram i drobno kroję, suszone papryczki piri-piri również drobno kroję.
  • Czosnek, papryczki oraz olej dodaję do ogórków, wszystko dokładnie mieszam.
  • Przygotowuję zalewę z miodu, wody, octu, gotuję i studzę.
  • Układam ogórki w słoikach, zalewam zalewą, zakręcam mocno.
  • Słoiki pasteryzuję 15 minut w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku.
  • Wyjmuję słoiki dopiero, kiedy piekarnik ostygnie. Odwracam słoiki do góry dnem i studzę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ogórki piri-piri z miodem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d1d4z8p

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1d4z8p
d1d4z8p
d1d4z8p
d1d4z8p
Więcej tematów
d1d4z8p