Burger wołowy z pikantną salsą i serem. Solidna porcja pysznego jedzenia
Dobry burger nigdy nie wyjdzie z mody. Proponujemy kanapkę w wersji na bogato. Ten przepis z pewnością zaostrzy wasz apetyt na soczyste danie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 bułki do hamburgerów
- 300 g mielonej wołowiny (z antrykotu, rostbefu lub łopatki)
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- odrobina mąki
- tłuszcz do smażenia
- ser żółty np. Burger & Toast Hochland
- kilka listków ulubionej sałaty
Salsa:
- 1 średniej wielkości pomidor
- 1/2 małej cukinii
- 1/2 małej papryki żółtej
- 1 mała szalotka
- 1 mała papryczka chili
- sok z 1/4 cytryny lub 1/2 limonki
- odrobina oliwy
- łyżeczka musztardy dijon
- sól i pieprz do smaku
- posiekane zioła np. szczypiorek, kolendra, natka pietruszki
Przygotować salsę: pomidora, cukinię i żółtą paprykę pokroić w małą kostkę (z pomidora usunąć gniazda nasienne). szalotkę i chili drobno posiekać, dodać z resztą składników do warzyw, wymieszać, odstawić. Z mięsa uformować dwa burgery (niezbyt wysokie i dość duże, z lekkim wgłębieniem na środku - burgery skurczą si.ę podczas smażenia), oprószyć solą, pieprzem i mąką. Na gorącej żeliwnej patelni rozgrzać mocno olej, smażyć burgery około 2,5 minuty z każdej strony, ale obracając je co 30 sekund. W ostatnich sekundach przykryć burgera plastrem sera. Wyłączyć ogień, nakryć pokrywką i poczekać do momentu, aż ser ładnie się roztopi. Zdjąć z patelni. Bułkę przekroić na pół, spód wyłożyć sałatą, na niej ułożyć burgera z serem, a na nim porządną porcję salsy Przykryć wierzchem bułki. Bułkę można przed podaniem delikatnie podpiec w piekarniku lub na patelni.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze