WP

Burger wołowy z pikantną salsą i serem. Solidna porcja pysznego jedzenia - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie 123RF
Podziel się

Dobry burger nigdy nie wyjdzie z mody. Proponujemy kanapkę w wersji na bogato. Ten przepis z pewnością zaostrzy wasz apetyt na soczyste danie.

Składniki
  • 2 bułki do hamburgerów
  • 300 g mielonej wołowiny (z antrykotu, rostbefu lub łopatki)
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • odrobina mąki
  • tłuszcz do smażenia
  • ser żółty np. Burger & Toast Hochland
  • kilka listków ulubionej sałaty

Salsa:

  • 1 średniej wielkości pomidor
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 małej papryki żółtej
  • 1 mała szalotka
  • 1 mała papryczka chili
  • sok z 1/4 cytryny lub 1/2 limonki
  • odrobina oliwy
  • łyżeczka musztardy dijon
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekane zioła np. szczypiorek, kolendra, natka pietruszki
Przepis

Przygotować salsę: pomidora, cukinię i żółtą paprykę pokroić w małą kostkę (z pomidora usunąć gniazda nasienne). szalotkę i chili drobno posiekać, dodać z resztą składników do warzyw, wymieszać, odstawić. Z mięsa uformować dwa burgery (niezbyt wysokie i dość duże, z lekkim wgłębieniem na środku - burgery skurczą si.ę podczas smażenia), oprószyć solą, pieprzem i mąką. Na gorącej żeliwnej patelni rozgrzać mocno olej, smażyć burgery około 2,5 minuty z każdej strony, ale obracając je co 30 sekund. W ostatnich sekundach przykryć burgera plastrem sera. Wyłączyć ogień, nakryć pokrywką i poczekać do momentu, aż ser ładnie się roztopi. Zdjąć z patelni. Bułkę przekroić na pół, spód wyłożyć sałatą, na niej ułożyć burgera z serem, a na nim porządną porcję salsy Przykryć wierzchem bułki. Bułkę można przed podaniem delikatnie podpiec w piekarniku lub na patelni.

WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP