Kaczka po poznańsku. Regionalny przysmak na twoim stole
Kaczka po poznańsku to danie, które znajdziecie w karcie niemal wszystkich wielkopolskich restauracji. Jednak jej przygotowanie wcale nie jest trudne. Kaczka duszona razem z czerwoną kapustą i podrobami smakuje naprawdę wyśmienicie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Kapustę umyć, poszatkować, sparzyć, posolić, skropić sokiem z cytryny. Kaczkę umyć, przeciąć na pół. Odciąć skrzydła, szyję i kręgosłup. Podroby odstawić w misce. Połówki kaczki natrzeć solą, zrumienić na rozgrzanym smalcu. Doprawić pieprzem. Podlać niewielką ilością wody (lub bulionu) i dusić pod przykryciem ok. godziny Zeszklić na maśle jedną drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojone podroby z kaczki. Podsmażyć. Słoninę drobno pokroić, stopić, zasmażyć z drugą cebulą i mąką. Wymieszać z podrobami i kapustą. Wlać wino i dusić całość na niewielkim ogniu, doprawić do smaku. Podzieloną na porcję kaczkę ułożyć na kapuście i dusić razem do miękkości.
Przepis pochodzi z książki Magdy Grzebyk "Cudne manowce. Wszystko, co w Polsce najlepsze"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze