Trwa ładowanie...
d1v02qg
d1v02qg

Kaczka po poznańsku. Regionalny przysmak na twoim stole

Przepis

Kaczka po poznańsku to danie, które znajdziecie w karcie niemal wszystkich wielkopolskich restauracji. Jednak jej przygotowanie wcale nie jest trudne. Kaczka duszona razem z czerwoną kapustą i podrobami smakuje naprawdę wyśmienicie.

5.0
(2 głosy)
Oceń:
d1v02qg
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Kaczka po poznańsku. Regionalny przysmak na twoim stole
"Cudne manowce"
Składniki
  • cała kaczka z podrobami
  • 50 g słoniny
  • 2 łyżki smalcu
  • główka czerwonej kapusty
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • sok z cytryny do skropienia
  • cukier, sól i pieprz do smaku
Przepis

Kapustę umyć, poszatkować, sparzyć, posolić, skropić sokiem z cytryny. Kaczkę umyć, przeciąć na pół. Odciąć skrzydła, szyję i kręgosłup. Podroby odstawić w misce. Połówki kaczki natrzeć solą, zrumienić na rozgrzanym smalcu. Doprawić pieprzem. Podlać niewielką ilością wody (lub bulionu) i dusić pod przykryciem ok. godziny Zeszklić na maśle jedną drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojone podroby z kaczki. Podsmażyć. Słoninę drobno pokroić, stopić, zasmażyć z drugą cebulą i mąką. Wymieszać z podrobami i kapustą. Wlać wino i dusić całość na niewielkim ogniu, doprawić do smaku. Podzieloną na porcję kaczkę ułożyć na kapuście i dusić razem do miękkości.

Przepis pochodzi z książki Magdy Grzebyk "Cudne manowce. Wszystko, co w Polsce najlepsze"

Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kaczka po poznańsku. Regionalny przysmak na twoim stole
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
3
Share
d1v02qg
d1v02qg
d1v02qg
d1v02qg
d1v02qg
d1v02qg