Kaczka po poznańsku. Regionalny przysmak na twoim stole

Kaczka po poznańsku to danie, które znajdziecie w karcie niemal wszystkich wielkopolskich restauracji. Jednak jej przygotowanie wcale nie jest trudne. Kaczka duszona razem z czerwoną kapustą i podrobami smakuje naprawdę wyśmienicie.

Kaczka po poznańsku. Regionalny przysmak na twoim stoleKaczka po poznańsku. Regionalny przysmak na twoim stole
Redakcja WP Kuchnia

Składniki

  • cała kaczka z podrobami
  • 50 g słoniny
  • 2 łyżki smalcu
  • główka czerwonej kapusty
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • sok z cytryny do skropienia
  • cukier, sól i pieprz do smaku

Przepis

Kapustę umyć, poszatkować, sparzyć, posolić, skropić sokiem z cytryny. Kaczkę umyć, przeciąć na pół. Odciąć skrzydła, szyję i kręgosłup. Podroby odstawić w misce. Połówki kaczki natrzeć solą, zrumienić na rozgrzanym smalcu. Doprawić pieprzem. Podlać niewielką ilością wody (lub bulionu) i dusić pod przykryciem ok. godziny Zeszklić na maśle jedną drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojone podroby z kaczki. Podsmażyć. Słoninę drobno pokroić, stopić, zasmażyć z drugą cebulą i mąką. Wymieszać z podrobami i kapustą. Wlać wino i dusić całość na niewielkim ogniu, doprawić do smaku. Podzieloną na porcję kaczkę ułożyć na kapuście i dusić razem do miękkości.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary