Świąteczna sałatka
Masz już dość ciężkich świątecznych dań? Przygotuj lekką sałatkę ze świeżymi warzywami i serem camembert. To doskonała alternatywna dla sałatek majonezowych, pieczonych mięs, pierogów bigosów i zawiesistych sosów.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 2 rzodkiewki
- ćwiartka czerwonej cebuli
- 3 łyżki odsączonej kukurydzy konserwowej
- pół pomidora
- 7 liści sałaty
- kawałek camembera
- łyżka prazonych nasion soi
- łyżka nasion słonecznika
- pół łyżeczki przyprawy do sałatek
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka soku z cytryny
Liście sałaty opłukałam i ułożyłam na talerzu. Pomidora pokroiłam w plastry. Rzodkiewkę przekroiłam na pół i powycinałam ząbki. Cebulę obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki. Wszystko przełożyłam na liście sałaty. Na wierzch posypałam kukurydzą, ułożyłam pokrojony ser, posypałam nasionami słonecznika i soi. Oliwę zmieszałam z sokiem z cytryny i przyprawą do sałatek. Polałam sosem.
Przepis dodał użytkownik sylwia.chmielek
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze