Trwa ładowanie...
d3ukpsb

Szwedzka sałatka z ogórków. Ma szanse zdetronizować polską mizerię!

Przepis

Z solą lub cukrem, z octem lub śmietaną – w Polsce mizeria występuje w wielu wariantach, w zależności od regionu, ale jej szwedzka wersja zaskoczy każdego. Słona i słodka zarazem, z dodatkiem dymki i sałaty – jest pyszna, chrupiąca i pasuje do każdego dania.

d3ukpsb
2.5
(44 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 6-8 ogórków gruntowych
  • 2 pęczki dymki
  • 1 mała główka sałaty masłowej Sos:
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany – 12 lub 18 procent
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5-2 łyżki octu winnego
Przepis
  • Ogórki umyć, odciąć końcówki i pokroić (bez obierania) w cienkie plastry, sałatę opłukać, osuszyć i porwać na małe kawałki.
  • Dymkę pokroić drobno.
  • Ogórki odstawić na kilkanaście minut, by puściły sok, a następnie odcedzić je i wymieszać z resztą warzyw.
  • W osobnej misce wymieszać składniki sosu – śmietanę, ocet, cukier i sól.
  • Do ogórków, sałaty i dymki dodać sos, wymieszać i wstawić wszystko do lodówki, by sałatka się schłodziła. Podawać jako dodatek do dań głównych – szwedzka mizeria świetnie komponuje się zwłaszcza z ziemniakami i kotletem schabowym, ale pasuje też do innych dań z ziemniaków oraz potraw z mięsem w roli głównej.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Szwedzka sałatka z ogórków. Ma szanse zdetronizować polską mizerię!
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10
30
Share
d3ukpsb
d3ukpsb
d3ukpsb
d3ukpsb
d3ukpsb
Więcej tematów
d3ukpsb