Szwedzka sałatka z ogórków. Ma szanse zdetronizować polską mizerię!
Z solą lub cukrem, z octem lub śmietaną – w Polsce mizeria występuje w wielu wariantach, w zależności od regionu, ale jej szwedzka wersja zaskoczy każdego. Słona i słodka zarazem, z dodatkiem dymki i sałaty – jest pyszna, chrupiąca i pasuje do każdego dania.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Surówki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Ogórki umyć, odciąć końcówki i pokroić (bez obierania) w cienkie plastry, sałatę opłukać, osuszyć i porwać na małe kawałki.
- Dymkę pokroić drobno.
- Ogórki odstawić na kilkanaście minut, by puściły sok, a następnie odcedzić je i wymieszać z resztą warzyw.
- W osobnej misce wymieszać składniki sosu – śmietanę, ocet, cukier i sól.
- Do ogórków, sałaty i dymki dodać sos, wymieszać i wstawić wszystko do lodówki, by sałatka się schłodziła.Podawać jako dodatek do dań głównych – szwedzka mizeria świetnie komponuje się zwłaszcza z ziemniakami i kotletem schabowym, ale pasuje też do innych dań z ziemniaków oraz potraw z mięsem w roli głównej.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl